Zo onderhoudt u uw dakgoten

Zo onderhoudt u uw dakgoten

Bouwmethodes

Een dakgoot beschermt uw woning tegen waterschade. Is ze kapot of verstopt, dan is de bescherming weg. Met regelmatig onderhoud, één of twee keer per jaar, voorkomt u problemen.

Het dak is de eerste barrière tegen regenwater. Het voert dit regenwater naar de dakgoot en vandaar stroomt het via de afvoerpijpen naar uw regenwaterput, riool of ondergronds verspreidingssysteem.

Dakgoten hangen hoog, u ziet ze niet en er kan zich ongehinderd vuil in afzetten. Bladeren en stofjes die op het dak terechtkomen, verzamelen zich in de dakgoot en kunnen resulteren in een verstopping van de goot of de afvoer.

Gewoon onderhoud en inspectie

Wanneer?

Na het vallen van de bladeren in de herfst en een tweede keer na de winterperiode. Gereedschap: een ladder van voldoende lengte, een emmertje, een (plastic) schopje en een handborsteltje.

Werkwijze?

Met het schopje verwijdert u het meeste vuil en met de borstel veegt u de laatste restjes op. Maak onderaan de afvoerbuis los en plaats er een emmer onder. Spoel vervolgens de dakgoot schoon met water (emmers of tuinslang).

Controleer bevestigingshaken van dakgoot en afvoerbuis. Te erg geroeste schroeven moeten worden vervangen. Soms zijn de haken van de dakgoot geschroefd op een houten plank. Vergeet dan niet ook die plank te checken en ze regelmatig te beitsen of te schilderen om het hout te beschermen.

Is de goot droog, controleer dan het zink. Zijn er nergens putjes of gaatjes of andere beschadigingen? Kijk ook de soldeernaden goed na: zijn ze nog in goede staat, geen barstjes of scheurtjes? Bij een pvc goot let u op barsten of scheuren in de plastic.

Maar meestal zitten de problemen aan de verbindingsstukken: dan ziet u meestal langs de onderkant van de goot ter hoogte van de verbindingen vuile vegen. U ziet het nog beter als het regent, omdat het dan op die plaatsen druppelt.

In sommige gevallen loopt het onderdak (soepel of een zinken slab) door tot in de dakgoot. Let er op dat u die niet beschadigt en na het reinigen goed terug op zijn plaats brengt.

Om te vermijden dat bladeren en ander vuil in de afvoerpijp raken en deze verstoppen kunt u een ‘bolrooster’ (te vinden in elke doe-het-zelfzaak) plaatsen in de aansluiting van de afvoerpijp. Er bestaan ook speciale roosters (in verschillende lengtes verkrijgbaar) die u over de volledige lengte van uw dakgoot plaatst en die vermijden dat groter vuil in de dakgoot zelf komt. Deze roosters moet u wel regelmatig nakijken en reinigen.

Zinken dakgoot herstellen

Kleine gaatjes en scheurtjes kunt u makkelijk herstellen met een polyesterplamuur zoals gebruikt wordt voor het bijwerken van het koetswerk van een wagen. U vindt die producten in de grotere doe-het-zelfwinkels. U hebt de keuze tussen hars (+ verharder) en glasvlies, of een kant-en-klaar mengsel met glasvliesvezels (+ uiteraard aparte verharder).

Werkwijze?

Lees nauwkeurig de gebruiksaanwijzing en bereid vooral het te bewerken oppervlak goed voor: reinigen, drogen en opschuren. Zoniet krijgt u geen goede aanhechting van het product.

Leg de laag niet te dik om geen ‘hindernis’ te creëren in de dakgoot waarachter vuil en bladeren zich kunnen ophopen. Er worden nog andere producten aangeboden maar dikwijls moet u de bitumineuze kleeflaag verwarmen om ze te doen kleven in de dakgoot. Dit lijkt ons minder handig in het gebruik.

Zinken dakgoot vernieuwen

Is uw zinken dakgoot nog in goede staat, dan kunt u de levensduur ervan verlengen door ze extra te beschermen met een ‘zinkvernieuwer’: een tweecomponenten polyurethaanproduct dat u aanbrengt als een verf.

Werkwijze?

Kies een droge periode uit voor dit werk. Reinig de dakgoot met water en laat ze drogen.Borstel het zink met een staalborstel zodat het metaal weer redelijk blinkt. Let speciaal op de naden!

Dit product (op basis van polyurethaan) bestaat uit twee componenten die u net voor het gebruik moet mengen. Lees de gebruiksaanwijzing en volg de aanwijzingen van de fabrikant. Gebruik een kleine ‘blokwitter’, een borstel die ook gebruikt wordt voor het schilderen van buitenmuren. Als het kan een oude of anders een goedkope: na afloop is hij toch onbruikbaar.

Draag handschoenen want polyurethaan geeft zwarte vlekken op de huid die u niet kan verwijderen. Ze moeten werkelijk wegslijten, hetgeen wel een tijdje duurt.

Plastic dakgoot herstellen

Een pvc dakgoot zal bij veroudering geen gaatjes vertonen, maar wordt wel bros en breekbaar na verloop van tijd. En dat kan gevaarlijk zijn: een verkeerd geplaatste ladder en de dakgoot breekt, met alle gevolgen vandien.

Een verouderde pvc dakgoot zal meestal lekken aan de verbindingsstukken. U kunt overwegen om die stukken te vervangen, maar dat is een tijdelijk lapmiddel. De dakgoot volledig vernieuwen is de beste oplossing.

Is de dakgoot beschadigd, ten gevolge van een ongeval bijvoorbeeld, dan kunt u overwegen het kapotte gedeelte te vervangen. Tenminste als u hetzelfde model nog kan vinden. In de doe-het-zelfzaken vindt u allerlei materialen en hulpstukken, en meestal ook een goede uitleg over de correcte werkwijze.

Zinken dakgoot verven

Net als andere metalen gaat zink oxideren. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld ijzer zal het oxidatielaagje het zink beschermen tegen verdere aftakeling. Eens het ganse oppervlak geoxideerd, wordt verdere aantasting op zijn minst afgeremd. Alleen in regio’s met een sterk corrosieve atmosfeer (aan zee, in industriegebieden) loopt zink de kans ‘door te roesten’.

Wilt u de zinken dakgoot een kleurtje geven dan kunt u hem schilderen. Let op: koop een speciale zinkprimer en lees de gebruiksaanwijzing! Sommige primers hechten namelijk niet op glanzend, geschuurd zink, maar vormen een hechtingslaag met de oxidelaag op het zink. Daarna kunt u afwerken met een aangepaste lakverf voor metaal en voor gebruik buiten.

Plastic dakgoot schilderen

Plastic dakgoten kunnen geschilderd worden als bijvoorbeeld de kleur niet past bij de rest van het woning of omdat de dakgoot al wat verweerd is en niet meer glanst. Was de dakgoot en de afvoerpijp met water en detergent.

Eenmaal droog, schuren met fijn schuurpapier (korrel 120) om het oppervlak iets op te ruwen: daardoor zal de primer beter hechten. Gebruik een speciale pvc primer. Als de primer droog is, opnieuw lichtjes opschuren met fijn schuurpapier en tenslotte afwerken met een lakverf geschikt voor buitengebruik in de gewenste kleur.

Tips: veiligheid

  • Werkt u aan uw dakgoot, dan staat u op een ladder en minstens 3 à 4 meter boven de vaste grond. Wees daarom bedacht op veiligheid
  • Reik niet te ver naar links of naar rechts, maar verplaats uw ladder
  • Gebruik altijd een ladder die in goeie staat is. ’t Lijkt evident maar in de praktijk wordt daar vaak tegen gezondigd
  • Een ladder met een brede basis (ver uit elkaar staande poten) is veiliger
  • Let op de voetjes (rubber of ander synthetisch materiaal): doorgesleten steunen glijden al te makkelijk weg
  • Let op een juiste plaatsing: niet te dicht bij de muur, maar ook niet te ver. Als basisregel kan u nemen dat de afstand tussen laddervoet en muur één vierde van de ladderhoogte bedraagt
  • Bij het werken aan de dakgoot moet de ladder een kleine meter boven de goot uitsteken: op die manier kunt u u altijd nog vasthouden aan de bovenste sporten
  • Draag schoenen met een dikke, maar liefst soepele zool. Anders zal u na een tijdje uw voeten niet meer voelen op de relatief dunne laddertreden

 

Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels