Zo pak je de aanleg van badkamer en toilet aan in een renovatieproject

Zo pak je de aanleg van badkamer en toilet aan in een renovatieproject

Badkamer en wellness

In een oudere woning vind je meestal geen badkamer en toilet op de verdieping, maar bij een verbouwing is dit dikwijls een must. Hoe begin je eraan? En waarop moet je letten?

Een badkamer en toilet op dezelfde verdieping als de slaapkamer(s) is quasi onmisbaar voor ons modern comfort. Logisch dat dit bij de renovatie van een oudere woning vaak een prioriteit is.

Toch kan het aanleggen van een badkamer je voor enkele uitdagingen stellen. De aanvoer van water voor bad, douche en andere installaties zorgen dan meestal niet voor al te grote problemen, maar de zaken liggen helaas anders voor de afvoer. De diameters van een afvoer voor bad en douche vormen met hun 50 mm nog geen groot probleem, maar de afvoer van het toilet (minimum 90 mm) is een ander paar mouwen. Hier alvast enkele zaken om over na te denken.

Inplanting badkamer

Een badkamer moet in de eerste plaats beschikken over warm en koud water. Daarnaast moet het uitgerust zijn met de nodige afvoeren voor het afvalwater van bad, douche, wasbak en toilet.

Bij het ontwerp van een nieuwbouwwoning probeert de architect al die aan- en afvoeren te groeperen in een technische koker. Zo komt de badkamer dikwijls op de verdieping boven het toilet op het gelijkvloers te liggen. De afvoer van de badkamer gebeurt dan via een koker die doorheen het gelijkvloerse toilet gaat. Dit vermindert de hoeveelheid afvoerbuizen, maar zorgt er ook voor dat het storende lawaai bij het afvoer van het ‘boven-toilet’ beperkt blijft tot het kleine kamertje beneden.

Door dit groeperen zorgt men voor zo kort mogelijke toevoerleidingen. Vooral voor warm water is dit van belang. Hoe langer de leidingen, hoe meer warm water erin zal blijven staan na gebruik. Dit zal afkoelen en zo voor verliezen zorgen. Waar mogelijk dienen warmwaterleidingen dan ook geïsoleerd te worden met de speciaal hiervoor bedoelde isolatiematerialen.

 

Groeperen zorgt verder voor het makkelijker afvoeren van het afvalwater. Kan je niet aansluiten op een bestaande afvoer, dan kan een oplossing erin bestaan een verticale technische koker te bouwen waarin je zowel aan- als afvoerleidingen kan plaatsen. De structuur van de koker kan je bouwen in hout of met de metalen profielen waarmee ook voorzetwanden gemaakt worden (Knauf en Gyproc bv). De afwerking kan zowel met houten panelen of met gipskartonplaten. Zorg er wel voor dat er geen mechanisch contact is tussen de buizen en de structuur van de koker om contactgeluiden te vermijden. Na de installatie van de buizen vul je het geheel op met minerale wol om een zo goed mogelijke geluidsisolatie te bekomen.

Aanvoer koud en warm water

Voor de toevoerleidingen wordt tegenwoordig meestal de nieuwe generatie kunststofbuizen gebruikt. Deze zijn meerlagig, zijn blijvend flexibel en weerstaan aan hogere temperaturen en drukken. Meestal werkt men met één centrale toevoerleiding naar een collector (wel te verstaan, één voor koud en één voor warm water). Aan de collector (verkrijgbaar met meerdere aftakkingen) worden dan de verschillende verdeelleidingen aangesloten (voor bad, voor douche, voor wc, voor wastafel,…).

Verbindingen worden nooit in de muur of achter een pleisterlaag gemaakt. De aansluitingen moeten steeds bereikbaar blijven en worden daarom weggestopt in een kastje, achter een verwijderbaar voorzetwandje in de badkamer,….

De diameter van de gebruikte toevoerleidingen is van groot belang om te zorgen dat er een voldoende debiet is aan de kranen.

  • een bad: diameter 20 mm
  • voor een douche (zeker met grote sproeier of meerdere zijsproeiers): diameter 20 mm
  • een toilet: diameter 16 mm
  • voor een wastafel: diameter 16 mm
  • toevoerleiding naar collector: diameter 32 mm

Opgelet: zorg ervoor dat buizen (zowel toevoer als afvoer) mekaar niet kruisen. Het mooi plaatsen van al dat buizenwerk kan soms een echte puzzel vormen. Maak daarom steeds een ruimtelijke tekening van het buizenwerk voor je de werken begint. Je kan dit op papier of met aangepaste tekenprogramma’s. Lukt het niet, dan kan je raad vragen aan een verkoper in sommige grootwarenhuizen of speciaalzaken voor sanitair. Liefst niet op een moment dat de verkoper het razend druk heeft. Neem een dagje verlof en profiteer van een rustig moment.

Sommige firma’s gaan nog verder: op basis van de plannen van je woning maken ze een plan voor de sanitaire installatie en leveren je het nodige materiaal. Soms willen ze zelfs instaan voor de in dienst stelling, maar meestal doen ze dat alleen voor een totale installatie in een woning.

Afvoer

Voor de afvoer worden harde pvc-buizen gebruikt die verkrijgbaar zijn in verschillende diameters (32, 40, 50 mm en voor de wc 90, 110 mm).

Er bestaat een uitgebreid gamma aan verbindingsstukken: T-stukken, bochten (45° en 90°), en overgangsstukken om buizen van verschillende diameter onderling te verbinden. Alle verbindingen worden verlijmd met de speciale lijm voor harde pvc. Die vind je eveneens in de doe-het-zelfzaak samen met de nodige folders waarin uitgelegd wordt hoe je te werk gaat voor het zagen, het voorbereiden en het lijmen van de verbindingen.

 

Grijs water (bad, douche, wastafel, keuken, wasmachine,…) en zwart water (wc) worden apart afgevoerd. Het zwart water passeert eventueel via de septische put (navragen op de gemeente of dit in jou straat nodig is).

Afvoer en verluchting

De verluchting van de afvoer is iets wat dikwijls vergeten wordt. Bij een afvoer waarop geen verluchtingspijp is aangesloten is de kans groot dat er een zodanige onderdruk in de leidingen ontstaat dat sifons (bad, douche, toilet,…) leeggezogen worden. Naast het feit dat dit zorgt voor onaangename geluiden loop je ook de kans dat de geuren vanuit de riolering naar je sifon komen en zo door het huis verspreid worden. Dit probleem werd en wordt nog dikwijls opgelost met een verluchtingspijp die door het dak naar buiten gaat. Dit is een werkje dat de handigheid van de meeste doe-het-zelvers te boven gaat.

 

Makkelijker kunnen die problemen opgelost worden door zogenaamde “luchtsnuivers”. Er bestaan verschillende modellen voor in de badkamer, het toilet… Voor de juiste installatie hiervan vraag je inlichtingen in de gespecialiseerde vakhandel. Bij beginnende onderdruk gaan deze luchtsnuivers open en wordt er omgevingslucht in de afvoer gezogen. Geen kans dus op slechte geuren en geen leeggezogen sifons meer.

Tekst Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels