Zo plaats je je parket zelf

Zo plaats je je parket zelf

Interieur, Vloeren en plinten

De afwerkfase is het geschikte moment om geld te besparen door dingen zelf te doen. Bovendien is het resultaat van je werk direct zichtbaar: dat geldt voor schilderen, behangen, tegelen... en het plaatsen van een vloerbekleding.

Parket is een klassieke vloerbekleding en nog steeds een bestseller. Het heeft dan ook heel wat troeven. Van klassieke volhouten of massieve vloeren met verschillende legmethodes tot de moderne laminaatvloeren. En hoewel een massief parket in edele houtsoorten een aanslag kan plegen op je budget, zijn er andere die niet alleen haalbaar, maar ook redelijk van prijs zijn.

En daar waar een massief parket toch wat vakmanschap vraagt, zijn er andere parketsoorten die ook door een doe-het-zelver makkelijk kunnen worden geplaatst. Je krijgt van de fabrikanten trouwens niet alleen een gebruiksaanwijzing, maar ook het nodige toebehoren om hun materialen te verwerken.

Massief parket

Massief parket komt in planken van enkele centimeters dik. Het grote voordeel van hout is dat het een levend materiaal is dat warmte uitstraalt en een speciale sfeer creëert. Het nadeel van zo’n levend materiaal is dat het reageert op omstandigheden van buitenaf, zoals warmte, vocht… en daardoor blijft “werken”: het krimpt en het zet uit. Het gevolg is dat bij slechte plaatsing, bij gebruik van onvoldoende droog hout… de planken kunnen loskomen, kromtrekken, … Een zonde van je investering dus. Trouwens, hoe dikker en hoe breder de planken, hoe groter de kans op problemen.

Plaats je het parket op een betonnen ondergrond, dan moet die voldoende droog zijn en dat kan bij een gegoten dekvloer al snel oplopen tot enkele weken. Het hout zelf moet voldoende droog zijn en aangepast aan het vochtgehalte en de temperatuur in de ruimte waar het komt te liggen. Indien je parket wil combineren met vloerverwarming, dan zijn er bijzondere voorzorgsmaatregelen nodig en goede afspraken tussen de fabrikant van de vloerverwarming en de parketplaatser.

Kortom, het plaatsen van massief parket is een werk voor specialisten: hij alleen heeft de nodige kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je mooie parket ook mooi zal blijven en alleen hij kan je de schriftelijke (!) garantie geven.

parket
Thinkstock

Meerlaags of semimassief parket

© Swaegers parket

Meerlaags of semimassief parket is, zoals de naam het aangeeft, opgebouwd uit verschillende lagen, die kruislings op elkaar bevestigd zijn waardoor de planken stabieler zijn en dus minder of niet gaan reageren op omgevingsomstandigheden. De onderlaag bestaat meestal uit MDF (Medium Density Fiber) of HDF (High Density Fiber), terwijl de toplaag uit edel hout bestaat, eventueel nog aangevuld met een beschermlaag.

Deze semimassieve parketten bieden een goede hardheid (slijtvast) en zijn makkelijker te onderhouden dan massief parket. Afhankelijk van de oppervlaktebewerking, de dikte van de toplaag en de houtsoort, krijg je een andere look, waardoor je wel een uitzicht weet te vinden dat bij jouw interieur past en aan jouw eisen voldoet.

Deze parketten zijn erop voorzien om gelegd te worden door doe-het-zelvers: sommige moeten worden gelijmd, andere worden in elkaar geklikt.

Voorbereiding ondergrond

Voor je met de werken kan starten, moet je volgende punten nagaan:

  • Wat is de ondergrond: beton, pvc, hout… Zacht en langpolig tapijt moet je verwijderen. De ondergrond moet droog en vlak (waterpas) zijn (enige niveauverschillen mogen ten hoogste 4 millimeter bedragen voor 2 meter lengte). Een ondervloer die niet egaal is, moet je eerst uitvlakken (zie onder).
  • Ga na of je voldoende hoogte hebt om een parketvloer te plaatsen: tel de dikte van de planken en de dikte van de ondervloer op. Misschien zal je de deur(en) iets moeten inkorten, maar dat is niet onoverkomelijk.
  • Is de ondervloer in beton of liggen er tegels, dan dien je een vochtwering aan te brengen. Plaats een plasticfolie (minstens 0,2 millimeter dik) over de vloer geplaatst met een overlap van minstens 20 centimeter. De folie moet tegen de wanden oplopen (voorlopig vastzetten met tape) en de naden moeten worden afgeplakt. Na plaatsing van de vloer kan je de folie met een scherp mesje netjes afsnijden.
  • Breng eerst een ondervloer aan: de fabrikant geeft dit aan in de plaatsingsvoorschriften. Deze onderlaag kan de ondergrond uitvlakken en vermindert de contactgeluiden.

De plaatsing

Voor de eigenlijke plaatsing verwijzen we naar de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. Die geeft je de juiste aanwijzingen voor hun producten. Om al een eerste idee te hebben, kan je meestal wel terecht op de websites van de verschillende fabrikanten. Zo kan je al eens nagaan of de plaatsing in jouw specifiek geval geen problemen oplevert. Je kan natuurlijk ook altijd raad vragen aan de verdeler of aan vrienden of kennissen die al ervaring hebben met dit soort klussen.

Let op ter hoogte van de aansluiting met de muur: hier moet je altijd voldoende ruimte laten zodat de vloer zich kan ‘zetten’. De handleiding geeft dit duidelijk aan.

Aansluitingen aan deuren en rondom leidingen vragen de nodige zorg: een goede afwerking is hier noodzakelijk.

Ga rustig te werk en schakel eventueel de raad of hulp in van iemand anders. Twee keer meten is trouwens geen verloren moeite: als je een plank te kort of te lang zaagt, verlies je niet alleen tijd, maar ook materiaal.

Zagen?
Voor het plaatsen van parket zal je stukken op lengte moeten zagen. Dit kan met een fijngetande handzaag of met een wipzaag. Voor het mooi recht zagen met de hand gebruik je best een verstekzaag. Gebruik je een wipzaag, kies dan een zaagje met fijne vertanding en leg de houten plank met de mooie zijde naar onder: de wipzaag beschadigt immers altijd de bovenkant iets meer.

Als je dit soort werk nooit gedaan hebt, reken dan één dag (6 tot 8 uur) voor het bijwerken van de ondergrond, een tot anderhalve dag voor de plaatsing en één dag voor de afwerking (plaatsen van plinten, overstapprofielen…).

Ondergrond is niet vlak
– Is de dekvloer niet vlak of is hij hier en daar beschadigd na het verwijderen van tapijt bijvoorbeeld, dan kan je de vloer egaliseren met een egaline. Dit is een dun, vloeibaar mengsel dat uitgegoten wordt en je gelijk kan verspreiden met een aftrekker. Het mengsel is autonivellerend, wat wil zeggen dat het mooi horizontaal uitvloeit. Na het drogen (zie handleiding of verpakking voor droogtijd) heb je een vlakke vloer (controleer met metalen lat!) waarop je verder kan werken.
– Gaat het om een balkenvloer, dan kan je die uitvlakken met spaanderplaat (18 millimeter dikte). Door latjes te plaatsen tussen de balken en de spaanderplaat kan je de vloer uitvlakken. Nauwkeurig meten en controleren is hier noodzakelijk. Dit is geen werk voor beginners! Laat je helpen door een ervaren doe-het-zelver. Opgepast: de dikte van de spaanderplaat verhoogt het niveau van de hele vloeropbouw. Controleer of de bijkomende dikte van de onderlaag en het parket het uiteindelijke niveau van de vloer niet te hoog doet komen.
– Een ongelijke plankenvloer in slechte staat haal je best weg om vervolgens uit te vlakken met spaanderplaat.

Tekst Jef Sels
Openingsbeeld © Yannick Milpas/Vermeiren – De Coster architecten

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels