Zo plaats je je parket zelf

Zo plaats je je parket zelf

Vloeren en plinten

De afwerkfase is het geschikte moment om geld te besparen door dingen zelf te doen. Bovendien is het resultaat van je werk direct zichtbaar: dat geldt voor schilderen, behangen, tegelen... en het plaatsen van een vloerbekleding.

Parket is een klassieke vloerbekleding en nog steeds een bestseller. Parket heeft dan ook heel wat troeven. Van klassieke volhouten vloeren met verschillende legmethodes tot de moderne laminaatvloeren. En hoewel de volhouten vloeren in edele houtsoorten een aanslag kunnen plegen op je budget, zijn er andere die niet alleen haalbaar, maar ook redelijk van prijs zijn.

Daar waar het volhouten klassieke parket vakmanschap vraagt, zijn er moderne parketsoorten die ook door een doe-het-zelver makkelijk kunnen geplaatst worden. De fabrikanten van deze laatste leveren niet alleen de gebruiksaanwijzing, maar ook het nodige toebehoren om hun materialen te verwerken.

Klassiek volhouten parket

Volhouten parket wordt meestal geleverd in planken van enkele centimeters dikte. Het voordeel van hout is dat het een levend materiaal is dat warmte uitstraalt en een speciale sfeer creëert. Maar het nadeel van hout is dat het een levend materiaal is dat vocht opneemt en afgeeft en daardoor blijft “werken”. De krachten die hierbij optreden kunnen belangrijk zijn: bij slechte plaatsing, bij gebruik van niet voldoende droog hout… kunnen de planken loskomen, kromtrekken, … kortom kan je dure vloer (en je investering) volledig de mist in gaan. Hoe dikker en breder de planken, hoe groter de kans op problemen is.

De ondervloer (beton) moet voldoende droog zijn en dat kan bij een gegoten chape al snel oplopen tot enkele weken. Het hout moet zelf voldoende droog zijn en aangepast aan het vochtgehalte en de temperatuur in de ruimte na plaatsing. Indien je parket wil combineren met vloerverwarming, dan zijn er bijzondere voorzorgsmaatregelen nodig en goede afspraken tussen de fabrikant van vloerverwarming en de parketplaatser.

Kortom, het plaatsen van klassiek volhouten parket is een werk voor de specialist: hij alleen heeft de nodige kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat je mooie parket ook duurzaam mooi zal blijven en alleen hij kan je de schriftelijke (!) garantie geven.

Moderne parketten

Moderne parketten of meerlaagsparketten zijn opgebouwd met verschillende lagen zoals de naam het aangeeft. Dikwijls is de onderlaag in MDF* of HDF* (beter). Daarbovenop zit dan de “mooie” laag, eventueel nog aangevuld door een beschermlaag.

Deze meerlaagsparketten bieden een goede hardheid (slijtvast) en een makkelijk onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar zowel met houtuitzicht (verschillende houtsoorten) tot en met uitzicht van tegels. Sommige parketsoorten (zoals Par-Ky) hebben een bovenlaag in houtfineer (dunne, maar echte houtlaag) eveneens verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. De keuze is zeer uitgebreid en er is altijd wel een uitzicht te vinden dat bij jouw interieur past en aan jouw eisen voldoet.

Deze parketten zijn erop voorzien om gelegd te worden door doe-het-zelvers: sommige moeten gelijmd worden, andere worden in elkaar geklikt.

* MDF = Medium Density Fiber; HDF = High Density Fiber

Voorbereiding ondergrond

Vooraleer je met de werken kan starten, moet je volgende punten nagaan:

  • Wat is de ondergrond: beton, PVC, hout… Zacht en langpolig tapijt moet verwijderd worden. De ondergrond moet droog zijn en vlak (waterpas) liggen. Dit vlak liggen kan je nagaan met een lange metalen lat (2 meter) en een waterpas. De verschillen mogen ten hoogste 4 mm bedragen voor 2 m lengte.
  • Is de ondervloer in beton of tegels, dan dien je een vochtwering aan te brengen. Een plasticfolie (dikte minstens 0,2 mm) wordt over de vloer geplaatst met overlap van minstens 20 cm. De folie moet tegen de wanden omhoog lopen (voorlopig vastzetten met tape) en de voegen eveneens afplakken met folie. Na plaatsing van de vloer kan je de plastic met een scherp mes netjes afsnijden.
  • Je dient een ondervloer aan te brengen: de fabrikant geeft dit aan in de plaatsingsvoorschriften. Deze onderlaag zorgt voor een egalisatie van de ondervloer en vermindert de contactgeluiden.
  • Ga na of je voldoende hoogte hebt om een parketvloer te plaatsen: tel de dikte van het parket en de dikte van de ondervloer op. Misschien zal de deur (of deuren) iets moeten ingekort worden, maar dat is niet onoverkomelijk.

De plaatsing

Voor de eigenlijke plaatsing verwijzen we naar de plaatsingsvoorschriften van de fabrikanten. Zij geven de juiste aanwijzingen voor hun producten. Om een idee te hebben van hoe die eruit zien kan je een kijkje nemen op hun site (Berry Floor, Quick Step, Par-Ky… ). Eventueel kan je de gebruiksaanwijzing uitprinten, rustig nalezen en nagaan of de installatie in jouw specifiek geval geen problemen oplevert. Je kan natuurlijk ook altijd raad vragen aan de verdeler of aan vrienden of kennissen die al ervaring hebben met dit soort klussen.

Let op de aansluiting aan de muur: hier moet je altijd voldoende ruimte laten voor het uitzetten van de vloer. De handleiding geeft dit duidelijk aan.

Aansluitingen aan deuren en rondom leidingen vragen de nodige zorg: een goede afwerking is hier noodzakelijk.

Belangrijk is wel dat je rustig en met overleg te werk gaat. Haastwerk is nooit goed! En twee keer meten is geen verloren tijd: als je een stuk tekort of te lang zaagt, verlies je niet alleen meer tijd, maar ook materiaal.

Als je dit soort werk nooit gedaan hebt, reken dan één dag (6 tot 8 uur) voor het bijwerken van de ondervloer, één dag voor de plaatsing en één dag voor het opruimen en opbergen van gereedschappen.

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren

Extra: Vloer is niet vlak!

  • Gaat het om een ongelijke chape of is de chape hier en daar beschadigd na het verwijderen van tapijt bv., dan kan je de vloer egaliseren met een egaline. Dit is een dun, vloeibaar mengsel dat uitgegoten wordt en grosso modo gelijk getrokken wordt met een aftrekker. Het mengsel is autonivellerend, wat wil zeggen dat het mooi horizontaal uitvloeit. Na het drogen (zie handleiding of verpakking voor droogtijd) heb je een vlakke vloer (controleer met metalen lat!) waarop je verder kan werken.
  • Gaat het om een balkenvloer, dan kan je die uitvlakken met spaanderplaat (18 mm dikte). Door het plaatsen van latjes tussen de balken en de spaanderplaat kan je de vloer uitvlakken. Nauwkeurig meten en controleren is hier noodzakelijk. Dit is geen werk voor beginners! Laat je helpen door een ervaren doe-het-zelver. Opgepast: de dikte van deze spaanderplaat verhoogt het niveau. Controleer of de bijkomende dikte van de onderlaag en het parket het uiteindelijke niveau van de vloer niet te hoog doet komen
  • Een ongelijke plankenvloer in slechte staat haal je best weg om vervolgens uit te vlakken met spaanderplaat

Zagen ?

Voor het plaatsen van parket zal je stukken op lengte moeten zagen. Dit kan met een fijngetande handzaag of met een wipzaag.

Voor het mooi recht zagen met de hand gebruik je best een verstekzaag.

Gebruik je een wipzaag, kies dan een zaagje met fijne vertanding en leg het werkstuk met de mooie zijde naar onder: de wipzaag beschadigt immers altijd de bovenkant iets meer

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels