Zo wordt opruimen opnieuw plezierig

Zo wordt opruimen opnieuw plezierig

Inbouwkasten en dressing

Een stapel tijdschriften, een berg kleren, een hoop schoenen en overal losse spullen door elkaar: zo zien de meeste slaapkamers er jammer genoeg regelmatig uit. Met deze interieurtip wordt opruimen een pak gemakkelijker en aangenamer.

Open of gesloten dressings in U- of L-vorm, hoekkasten, kledingkasten, stellingen, of wandkasten. Deze opbergmeubelen hebben enorme voordelen: je kan ze in verschillende ruimtes inpassen, ze bestaan in de meest uiteenlopende materialen en ze ogen bovendien nog bijzonder mooi en origineel.

Voldoende ruimte?

Als je er de plaats voor heeft, aarzel dan niet om voor een dressing te kiezen. In deze aparte kledingkamer is plaats om al je kleren netjes op te bergen. Of je nu kiest voor een open of gesloten L- of U-vormige dressing, het is van belang dat je er vrij kan in bewegen en dat je een goed overzicht houd over je kleding. Is je woning kleiner dan 4m2 dan ben je beter af met een andere oplossing op maat, bijvoorbeeld een kleding- of wandkast in de slaapkamer zelf.

Dressing in L-vorm

Dit type dressing is ideaal voor lange, smalle (1,40 m is wel het minimum) ruimtes en biedt diverse opberg- en indelingsmogelijkheden op een beperkte oppervlakte. Let wel op met een hoekkast. Die moet praktisch zijn en mag niet te veel plaats innemen. L- vormige dressings nemen bij voorkeur de vorm aan van een wandkast. Zo wordt de ruimte optimaal benut.

Dressing in U-vorm

Is de beschikbare ruimte vrij groot en heeft ze min of meer de vorm van een vierkant? Dan kan je met een dressing in U-vorm minstens drie wanden benutten voor kasten. Zo krijg je een ruimte waar je niet alleen alle kleren kan opbergen, maar die je ook kan gebruiken als verkleedruimte, om nieuwe aankopen te passen en de strijk te doen…

PT Architecten

Naar ieders wens

Als je huis niet over een echte dressing beschikt, kan je er desnoods zelf eentje laten inbouwen in een andere ruimte. Neem dan wel een architect onder de arm. Afhankelijk van wat je wil en van de beschikbare ruimte, kan hij of zij helpen om de nodige onderdelen te kiezen zoals wandkasten, lades, legplanken, hangkasten en -roedes. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Klein maar slim

Geen plaats voor een dressing? Dan biedt de vertrouwde commodekast misschien een oplossing. Neem er bij voorkeur eentje met vier lades en met schuifbladen voor de overhemden of – weer terug van weggeweest – een aparte hanglade voor het pak dat je ’s anderendaags zal dragen. Een andere optie zijn Japanse wanden, want wie over niet veel ruimte beschikt, moet slim zijn. In een houten kader zijn ze makkelijk aan het plafond of de muur te bevestigen en je kan er alles achter verbergen!

Hoge bedden

Je kan nog meer extra bergruimte scheppen door te kiezen voor hoge bedden met ruimte voor lades of dozen onder de bedden. Zulke bedden kan je zelfs kant-en-klaar kopen. Met een laag bed ben je niet per se slechter af. Sommige modellen zijn voorzien van ladeblokken aan het hoofdeinde.

Schatkist

Veruit het belangrijkste meubelstuk in de slaapkamer is de kleerkast. Die bevat meestal alle kledij, schoenen en nog andere spullen van minstens twee volwassen personen.

Een kist aan het voeteneind is de ideale oplossing om de dekens in te bewaren die je kan gebruiken als het ’s nacht wat kouder wordt. Soms zit in die kisten een dubbele bodem, de uitgelezen plek om dierbare spullen te bewaren.

Kvik

Kinderkamer

In een schone en nette omgeving voel je je beter en kom je ook makkelijker tot rust. Dat geldt voor onszelf, maar zeker en vast ook voor onze kinderen. Omdat ze in hun kamer niet alleen slapen, maar ook spelen en hun huiswerk maken, moet de inrichting zowel functioneel als comfortabel zijn, met alles op kindermaat. Ook hier hebben kledingkasten hun plaats, maar dan wel aangepast aan de kinderen, zodat zij zelf hun kleren kunnen nemen en zich zelfstandig kunnen aankleden. Je kan zo al de kleren voor de hele week in de juiste volgorde klaarleggen, terwijl de rest van de garderobe, aan de stangen bovenin kan blijven hangen. Geef de schoenen het liefst een plekje op een plank of een hangend rek en hou de bodem vrij voor speelgoedbakken.

Richt de kamer bij voorkeur in met meubels die met de kinderen kunnen meegroeien, zelfs tot in hun tienerjaren. Als peuters hebben ze alleen maar oog voor speelgoed. Daarna hebben ze een tafel nodig om hun boeken, stiften en tekeningen kwijt te kunnen. Vervolgens bereiken ze de leeftijd waarop ze een computer, een muziekinstallatie en een eigen telefoon willen. En al die spullen zullen ergens een plaats moeten krijgen.

Tekst Valériane Munoz

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels