Zo wordt opruimen opnieuw plezierig

Zo wordt opruimen opnieuw plezierig

Inbouwkasten en dressing

Een stapel tijdschriften, een berg kleren, een hoop schoenen en overal losse spullen door elkaar: zo zien de meeste slaapkamers er vandaag (helaas) uit.

Een stapel tijdschriften, een berg kleren, een hoop schoenen en overal losse spullen door elkaar: zo zien de meeste slaapkamers er vandaag (helaas) uit. Spijtig, want zo’n chaotische omgeving is alles behalve rustgevend. Geen nood: ook al is er niet meteen plaats voor een dressing, dan nog bestaan er allerlei mooie en praktische oplossingen om weer orde te scheppen in de chaos.

Open of gesloten dressings in U- of L-vorm, hoekkasten, kledingkasten, stellingen, wandkasten met schuif-, vouw- en draaideuren… De nieuwe collecties opbergmeubelen hebben een aantal niet te onderschatten voordelen: je kan ze in verschillende ruimtes inpassen, ze bestaan in de meest uiteenlopende materialen en ze ogen bovendien nog bijzonder mooi en origineel. Een overzicht van de nieuwste trends waardoor opruimen opnieuw plezierig wordt!

Voldoende ruimte?

Als u er de plaats voor heeft, aarzel dan niet om in uw woning of appartement een dressing te installeren. In deze aparte kledingkamer, oorspronkelijk een Amerikaans fenomeen, is plaats om al uw kleren (sokken, mantels, schoenen, stropdassen, ondergoed…) netjes op te bergen. Bezin echter vooraleer je begint! Of je nu kiest voor een open of gesloten L- of U-vormige dressing, het is van belang dat je er vrij kan in bewegen en dat je in één oogopslag kan zien waar je wat kan vinden. Noteer dat je onder een oppervlakte van 4m2 beter af bent met een andere oplossing op maat, bijvoorbeeld een kleding- of wandkast in de slaapkamer zelf.

Dressing in L-vorm

Dit type dressing is ideaal voor lange, smalle (1 m 40 is wel het minimum) vertrekken en biedt diverse opberg- en indelingsmogelijkheden op een beperkte oppervlakte. Let wel op de hoekkast. Die moet praktisch zijn en mag niet te veel plaats innemen. L- vormige dressings nemen bij voorkeur de vorm aan van een wandkast. Zo wordt de ruimte optimaal benut.

Dressing in U-vorm

Is de beschikbare ruimte vrij groot en heeft ze min of meer de vorm van een vierkant? Dan kan je met een dressing in U-vorm minstens drie wanden benutten voor kasten. Zo krijg je een ruimte waar je niet alleen alle kleren kan opbergen, maar die je ook kan gebruiken als verkleedruimte, om nieuwe aankopen te passen en de strijk te doen…

Naar ieders wens

Als je huis niet over een echte dressing beschikt, kan je er desnoods zelf eentje laten inbouwen in een andere ruimte. Neem dan wel een architect onder de arm. Afhankelijk van wat je wil en van de beschikbare ruimte, kan hij helpen om

de nodige onderdelen te kiezen zoals wandkasten, lades, legplanken, hangkastjes en roedes. Er zijn zoveel mogelijkheden als er wensen zijn en die zijn bepalend voor het uitzicht van de dressing.

Verschillende deuren

Afgezien van de afmetingen (minimaal 4m2) mag ook de praktische kant niet uit het oog worden verloren! Zo hebben kasten vanaf één meter breedte deuren nodig. Bepaal wat je verkiest: zwaai-, schuif- of vouwdeuren?

Zwaaideuren: komen het meest voor, maar hebben wel wat ruimte om open te kunnen draaien (minstens 1 m).

Schuifdeuren: bestaan uit twee of meer delen en glijden bij het openschuiven over twee rails. Zo win je ruimte, maar het nadeel is dat er altijd één kant van de kast gesloten is, zodat je niet de hele inhoud in één oogopslag kan zien.

Vouwdeuren: bieden het beste van beide systemen. Meestal bestaan ze uit een aantal stroken van 25 tot 40 cm breed die zich samen als een accordeon laten open- en dichtvouwen. Gaat wel een beetje ten koste van de kastdiepte.

Roedes, planken en lades

Stangen voor jassen, mantels en jurken mogen niet ontbreken. Hang ze voor het gemak het liefst 1,60 m van de grond en reken op 60 cm diepte om onnodige kreuken te voorkomen. Hou het aantal planken beperkt, zodat er geen ruimte verloren gaat en je de kledij gemakkelijk kwijt kunt. Een diepte van 30 tot 45 cm is voldoende, want anders zie je niet meer wat achterin ligt! Verder kan je naast een aantal handige lades voor kleinere kledingstukken ook nog andere praktische en mooi ogende onderdelen toevoegen, zoals een schoenenrek, een uitschuifbare stropdashouder en schuifbladen voor overhemden en broeken.

Laatste rechte lijn

Voor optimaal gebruiksplezier moet de dressing in drie niveaus worden onderverdeeld en gelden op elk van die niveaus een aantal indelingsregels.

Bovenste deel: zet hier doorzichtige dozen of bakken neer, zodat je kan zien wat er in zit. Accessoires die je weinig draagt bijvoorbeeld, of kleren voor een ander seizoen. Middelste deel: de ideale hoogte voor hangroedes of een reeks lades en planken. Om plaats te winnen kan je korte en halflange kleren met een horizontale afscheiding ertussen boven elkaar hangen.

Hou een aantal planken vrij voor overhemden, polo’s en T-shirts. Om een idee te geven van de benodigde ruimte tussen de planken: opgevouwen is een overhemd ongeveer 3 cm dik en een trui 12 cm. Berg hier ook de riemen en stropdassen op. Rol ze uiteraard wel op.

Onderste deel: Gebruik dit niveau bij voorkeur voor vakken en lades. Ook een uitschuifbaar schoenenrek vormt een mooie opvulling. Een goed alternatief is om een vak van 15 cm hoog vrij te houden voor gewone schoenen, eentje van 30 cm voor schoenen met hakken en eentje van 50 cm voor laarzen.

Klein maar slim

Geen dressing, maar alleen maar een kleine slaapkamer? Dan biedt de vertrouwde commodekast misschien soelaas. Neem er bij voorkeur eentje met vier lades en met schuifbladen voor de overhemden of – weer terug van weggeweest – een aparte hanglade voor het pak dat je ’s anderendaags zal dragen. Een andere oplossing zijn Japanse wanden, want wie over niet veel ruimte beschikt, moet slim zijn. In een houten kader zijn ze gemakkelijk aan het plafond of de muur te bevestigen en… je kan er alles achter verbergen!

Hoge bedden

Je kan nog meer extra bergruimte scheppen door te kiezen voor hoge bedden met ruimte voor lades of dozen onder de bedden. Zulke bedden kan je zelfs kant en klaar kopen. Met een laag bed ben je niet per se slechter af. Sommige modellen zijn voorzien van ladeblokken aan het hoofdeinde.

Schatkist

Veruit het belangrijkste meubelstuk in de slaapkamer is de kleerkast. Die bevat meestal alle kledij, schoenen en nog andere spullen van twee volwassen personen. Om nog maar te zwijgen van alle spullen die zich op de verschillende schappen bevinden.

Een kist aan het voeteneind is de ideale oplossing om de dekens in te bewaren die je kan gebruiken als het ’s nacht wat kouder wordt. Soms zit in die kisten een dubbele bodem, de uitgelezen plek voor alle dierbare spulletjes die we in de loop der jaren hebben verzameld, maar ook voor de foto’s uit onze jonge jaren…

Kinderkamer

In een schone en nette omgeving voel je je beter en kom je ook gemakkelijker tot rust. Dat geldt voor onszelf, maar zeker en vast ook voor onze kinderen. Omdat ze in hun kamer niet alleen slapen, maar ook spelen en hun huiswerk maken, moet de inrichting zowel functioneel als comfortabel zijn, met alles op kindermaat. Ook hier hebben kledingkasten hun plaats, maar dan wel aangepast aan de kinderen, zodat zij zelf hun kleren kunnen nemen en zich zelfstandig kunnen aankleden. Je kan zo al de kleren voor de hele week in de juiste volgorde klaarleggen, terwijl de rest van de garderobe, aan de stangen bovenin kan blijven hangen. Geef de schoenen het liefst een plekje op een plank of een hangend rek en hou de bodem vrij voor speelgoedbakken.

Richt de kamer bij voorkeur in met meubels die met de kinderen kunnen meegroeien, zelfs tot in hun tienerjaren. Als peuters hebben ze alleen maar oog voor speelgoed. Daarna hebben ze een tafel nodig om hun boeken, stiften en tekeningen kwijt te kunnen. Vervolgens bereiken ze de leeftijd waarop ze een computer, een muziekinstallatie en een eigen telefoon willen. En al die spullen zullen ergens een plaats moeten krijgen…

Tekst: Valériane Munoz

Ik ga Bouwen & Renoveren

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels