Zomers onderhoud van het terras

Zomers onderhoud van het terras

Terras en inrit

In de zomer kunnen mos en onkruid het terras snel ontsieren. Onze onderhoudstips voor een mooi terras, een hele zomer lang...

Niet elke tegel is geschikt om met een hogedrukreiniger te reinigen. Vraag dit zeker na bij de leverancier van uw terrastegels. Indien het toch mogelijk is, ga dan in elk geval omzichtig te werk. Reinig uw terras met een hogedrukreiniger waaraan u detergent hebt toegevoegd. Werk met een lage druk of met een sproeikop met een brede straal, zodat u de voegen niet kapot spuit of de terrastegels niet beschadigt.

Hardnekkig vuil kunt u met een geconcentreerde straal proberen weg te krijgen. Bij sommige hogedrukreinigers wordt een apart accessoire ‘terrasreiniger’ meegeleverd. Met dat accessoire hebt u minder last van opspattend vuil en de borstel zorgt voor een degelijke en zachte reiniging.

Geen hogedrukreiniger?

Indien u niet kan of mag reinigen met een hogedrukreiniger, kunt u de klus nog klaren met een schuurborstel en water waaraan u bleekwater of sodakristallen hebt toegevoegd. Let wel op met spatten! In elk geval moet u goed naspoelen en laten drogen.

Voegen

Het reinigen van de voegen tussen de kasseien, tegels of klinkers kan soms een lastige karwei zijn. Soms helpt enkel een harde, roterende borstel of een onkruidbrander. Let hierbij echter goed op of u met deze harde methode uw terrasbedekking niet beschadigt.

De meest eenvoudige manier om onkruid te verwijderen, is het gewoon uittrekken of uitsteken (bij voorkeur vóór het zaad maakt). Zorg ervoor dat u ook de wortels mee hebt. Hulpmiddelen zoals een schoffel, hark of wiedijzer kunnen hierbij handig zijn. Diep wortelend onkruid (zevenblad, paardenstaart,…) haalt u er het best met een mesje uit. Oppervlakkig wortelende kruiden kunt u bewerken met azijn – let op: azijn kunt u niet op elke tegel gebruiken – of keukenzout.

Mos tussen de tegels laat uw woning niet alleen aan uitstraling inboeten, maar kan na verloop van tijd ook voor schade zorgen. Het kan terras en paden erg glibberig en dus gevaarlijk maken. Na een paar erg droge dagen kunt u het mos tussen de voegen er makkelijker uitkrabben. Spoel het terras nadien af. Houd er rekening mee dat dit een tijdrovende karwei is. Een mosdodend product klaart de klus in kortere tijd. Volg hierbij wel strikt de aanwijzingen van de fabrikant.

In paden en opritten met een losse verharding, zoals grind of dolomiet, wortelen kruiden eerder oppervlakkig. Na een paar droge dagen en op een zonnig dag volstaat het om te schoffelen of te harken. Preventief kunt u onder het pad eventueel een antiworteldoek aanbrengen.

Uitgesleten voegen kunt u opnieuw dichten met een waterresistente mastiek die u aanbrengt met een spuitpistool. Zandvoegen tussen kasseien en klinkers kunt u opnieuw opvullen met fijn zand.

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels