Zon weren met een folie

Energie

Wie nieuw bouwt of nieuwe ramen laat steken, heeft de mogelijkheid om de zonwerende kwaliteiten van de beglazing zelf te kiezen en te sturen. In een bestaande woning is dat niet mogelijk. Behalve wanneer u ervoor kiest een zonwerende folie te plaatsen.

Wie nieuw bouwt of nieuwe ramen laat steken, heeft de mogelijkheid om de zonwerende kwaliteiten van de beglazing zelf te kiezen en te sturen. In een bestaande woning is dat niet mogelijk. Behalve wanneer u ervoor kiest een zonwerende folie te plaatsen.

Dergelijke zonwerende folies hebben dezelfde kwaliteiten als de zonwerende coatings die in nieuwe beglazing worden geplaatst. Ze reflecteren de uv- en infrarode stralen uit de zonnestralen naar buiten en gaan zo opwarming van de binnenruimte tegen. Onvermijdelijk heeft dit ook een invloed op de lichtinval. Hoe meer uv- en infrarode stralen worden geweerd, des te lager de lichttransmissie door de folie zal zijn. Toch kunnen dergelijke folies een belangrijke meerwaarde bieden om in bestaande woning voor zonwering te zorgen zonder terug te moeten grijpen naar oplossingen zoals screens of lamellen.

Plaatsing

De plaatsing van een dergelijke folie is een delicate klus. Wanneer u geen ervaring hebt met het kleven van deze materialen, laat u ze het best aan een professional over. Doorgaans zullen fabrikant en professional aanraden de folie aan de binnenzijde te plaatsen, dit vanuit het gebruiksgemak tijdens de plaatsen. Maar voor een optimaal effect laat u de folie toch beter aan de buitenzijde plaatsen. De folie reflecteert immers de zonnewarmte naar buiten. Wanneer de folie aan de binnenzijde zit, zal het glasblad alsnog lichtjes opwarmen en zo op zijn beurt de binnenruimte mee verwarmen.

Over het risico op krassen. De folies zijn wel voorzien van een krasvaste coating. Maar zulke coating is ook maar wat het is. Wanneer u met een scherp voorwerp de folie raakt, zal er alsnog een kras inzitten.

Weet ook dat de folie een maximale breedte heeft en die volstaat niet altijd om heel brede glasvlakken te behandelen. In dergelijke gevallen krijg je een naad en niet iedere plaatser is voldoende behendig om die naad perfect uit te voeren.

Transparantie

Zonwerende folies kunnen een lichte verkleuring of spiegelend effect hebben, net zoals dat bij echte zonwerende beglazing van de eerste generaties het geval kan zijn. Om die effecten in te kunnen schatten, vraagt u het best een of enkele stalen van folies die in aanmerking komen. Zo kunt u zich een goed beeld vormen van het effect.
Een met folie behandeld raam kunt u wassen zoals voorheen. De levensduur van de folie schommelt rond 20 jaar. De meeste fabrikanten geven 10 jaar garantie op hun product.

TiM Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels