Zonneboilers: de meest evidente stap naar hernieuwbare energie?

Zonneboilers: de meest evidente stap naar hernieuwbare energie?

Energie

Het gebruik van zonneboilers zie je meteen aan je factuur: zo zou je maar liefst 60 procent besparen op het verwarmen van water.

Het gebruik van zonneboilers zie je meteen aan je factuur: zo zou je maar liefst 60 procent besparen op het verwarmen van water.

Vanaf 2014 zullen gebouwen in Vlaanderen een E-peil van maximum E60 in de plaats van E70 mogen halen. Dit betekent dat men verplicht is om de woning nog beter te gaan isoleren. Daarnaast moet de woning ook een minimumaandeel energie halen uit hernieuwbare bronnen. Om aan die EPB-verplichting te voldoen, moet een van de volgende zes maatregelen worden toegepast in de woning: een zonneboiler, een pv-installatie, een warmtepomp, een biomassa-installatie, een aansluiting op een net voor stadsverwarming of -koeling, een participatie in een hernieuwbaar energieproject binnen je provincie.

Laat ons eens kijken naar een van deze zes voorwaarden: een zonneboiler. Wat is nu precies het voordeel van een zonneboiler?

Zonneboilers met thermische zonnecollectoren vormen de meest toegankelijke oplossing om te profiteren van de energie van de zon. De installatie wordt geplaatst op het dak. Het apparaat gaat het zonlicht omzetten in warmte. We spreken dan van thermische zonne-energie. De warmte zal worden opgeslagen in het opslagvat van de zonneboiler en kan vervolgens gebruikt worden om het sanitaire water voor bad, douche en keuken op te warmen. De cv-ketel of warmwatertoestel moet enkel nog bijverwarmen op het ogenblik dat er onvoldoende zonlicht beschikbaar is.

Dit alles betekent een grote winst voor het milieu en een forse besparing op je energierekening. Zelfs met de kosten van de bijverwarming bij kan je op jaarbasis tot 60 procent van de energie besparen die nodig is voor het warme water in badkamer of keuken. Bovendien dragen zonneboilers in belangrijke mate bij tot de redactie van de CO2-uitstoot van gebouwen, hebben ze een lange levensduur, nemen ze weinig plaats in en vergen ze relatief weinig onderhoud.

Voor meer info:www.belsolar.be

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels