Zonneboilers: de meest evidente stap naar hernieuwbare energie?

Zonneboilers: de meest evidente stap naar hernieuwbare energie?

Energie

Het gebruik van zonneboilers zie je meteen aan je factuur: zo zou je maar liefst 60 procent besparen op het verwarmen van water.

Vanaf 2021 zullen nieuwbouwwoningen in Vlaanderen aan de BEN-normen moeten voldoen. Dat komt overeen met een E-peil van maximum E30. Ook voor ingrijpende energetische renovaties legde de regering een maximum op. Sinds 1 januari 2020 is dat E70 (in plaats van E90 voor bouwaanvragen die voor 2020 werden ingediend).

Dit betekent in de eerste plaats dat je verplicht bent je de woning nog beter te gaan isoleren. Daarnaast moet de woning ook een minimumaandeel energie halen uit hernieuwbare bronnen. Om aan die EPB-verplichting te voldoen, kan je voor een van de volgende zes technieken opteren: een zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, een warmtepomp, een biomassa-installatie, een aansluiting op een net voor stadsverwarming of -koeling, participeren in een hernieuwbaar energieproject binnen je provincie.

Warm water dankzij de zon

Laat ons eens kijken naar een van deze zes voorwaarden: de zonneboiler. Zonneboilers met thermische zonnecollectoren vormen de meest toegankelijke oplossing om te profiteren van de energie van de zon. Maar wat is nu precies het voordeel?

Werking

Op het dak van je woning worden thermische zonnecollectoren geplaatst. Die vangen het zonlicht op en zetten dat om in warmte. Die warmte wordt doorgegeven aan een vloeistof die de warmte transporteert naar een opslagvat gevuld met water. Daar wordt de warmte gestockeerd en die kan vervolgens gebruikt worden om het sanitaire water voor bad, douche en keuken op te warmen. Wanneer de zon niet schijnt, springt een cv-ketel of een boiler bij.

Maar zelfs met de kosten van de bijverwarming bij, kan je op jaarbasis tot 60 procent van de energie besparen die nodig is om het water voor badkamer of keuken op te warmen. Dat betekent een grote winst voor het milieu en een forse besparing op je energierekening. Bovendien dragen zonneboilers in belangrijke mate bij tot de redactie van de CO2-uitstoot van gebouwen, hebben ze een lange levensduur, nemen ze weinig plaats in en vergen ze relatief weinig onderhoud.

Voor meer info:www.belsolar.be

(LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels