Zonnepanelen kunnen ook discreet zijn

Zonnepanelen kunnen ook discreet zijn

Dakdekking

Fotovoltaïsche panelen maken uw dak vaak lelijk. Om daaraan te verhelpen, pakken steeds meer fabrikanten uit met in het dak geïntegreerde fotovoltaïsche systemen. Die worden dus niet bovenop het dak gelegd, maar vervangen de dakbedekking.

Fotovoltaïsche panelen kunnen dus óf bovenop het dak worden geplaatst óf er deel van uitmaken. In het eerste geval staan ze een tiental centimeter los van het dak. De tweede mogelijkheid is dat ze in plaats van de dakbedekking zorgen voor de afdichting van het gebouw. Dergelijke geïntegreerde panelen bekijken we even van dichterbij.

Op een hellend dak

De integratie van fotovoltaïsche elementen op een hellend dak kan enkel als u een aantal lagen weghaalt of wijzigt en vervangt door zonnecellen, zonnepannen of zonneleien. Zorg hoe dan ook voor voldoende luchtcirculatie onder de modules, anders kunnen ze meer dan 20 °C warmer worden dan geventileerde modules. Het afgewerkte resultaat moet verder ook perfect waterdicht zijn.

Het integreren van modules in het dak vergt meer tijd dan de installatie van panelen op het dak én vereist specifieke knowhow vanwege de installateur. De techniek is compatibel met de meeste dakmaterialen waaronder leien, pannen en een metalen dakbedekking.

– Voordelen: optimale esthetische integratie, uitsparen van een laag dakbedekking.

– Nadelen: beperkte ventilatie van de modules, beperkt rendement bij hoge temperaturen, enkel te overwegen voor een nieuw of volledig gerenoveerd dak.

Op een plat dak

Ook voor platte daken bestaan er geïntegreerde producten die een fotovoltaïsch systeem combineren met dakbedekking. Bij sommige fabrikanten kan u terecht voor synthetische dichtingsmembranen voor uw plat dak waarop in de fabriek flexibele fotovoltaïsche modules werden gemonteerd. Daarmee wordt ingespeeld op twee andere technische pijnpunten: de stabiliteit en de afdichting van het dak. Stabiliteit: modules die ten opzichte van het dakoppervlak schuin staan, worden aan wind blootgesteld. Contoleer of de verankering en het gebruikte ballastsysteem volstaan om de installatie op haar plaats te houden.

Afdichting: een fotovoltaïsche installatie mag de afdichting van het dak niet ondermijnen. Check vooraf de kwaliteit van het bestaande dak om na te gaan of het nog 25 jaar meekan. Is dat niet het geval, laat dan eerst de nodige herstellingen uitvoeren.
– Voordelen: perfecte integratie in de bestaande constructie, dankzij het flexibele karakter aanpasbaar aan elke dakvorm, beperkt eigen gewicht.
– Nadelen: levensduur van 25 jaar tegenover minimaal 30 jaar voor een gewone afdichting, lager rendement

Op een koepel

Het gebruik van fotovoltaïsche panelen in gelaagd glas in een koepelstructuur, zoals ook al mogelijk is in klassieke beglazing, kan koepels opleveren die lichtinval verzekeren én zorgen voor de productie van elektriciteit. Dergelijke fotovoltaïsche panelen in glas kunnen ook in isolerende beglazing worden ingepast.

– Voordelen: optimale esthetische integratie, degelijk rendement.
– Nadelen: hoge kostprijs, beperkt gamma.

Wilt u de juiste keuze maken, houd dan rekening met de architectuur van het pand én met uw prioriteiten. Geeft u de voorkeur aan een optimaal rendement of aan de esthetiek? Laat u gerust adviseren door een vakman om het juiste evenwicht te vinden.

Cécile Wolfs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels