Zonnepanelen Nederlandse firma kunnen niet tegen zon

Energiebronnen, Nieuws

De zonnepanelen van het failliete bedrijf Scheuten Scholar blijken niet goed tegen felle zon te kunnen. De panelen hebben inmiddels al voor vijftien dakbranden gezorgd in Nederland.

Voor zonnepanelen van het failliete bedrijf Scheuten Solar schijnt de zon best niet te fel. De kans is groot dat ze dan in brand vliegen. Dat gebeurde inmiddels vijftien keer en Nederlanders wordt gevraagd om hun panelen af te koppelen. Ook in Vlaanderen zijn er tal van daken bezet met de panelen, schrijft De Morgen.

Scheuten Solar uit Venlo verkocht in heel Europa ongeveer 650.000 zonnepanelen. Alleen blijkt minstens een deel daarvan niet te deugen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) plaatst daarom een advertentie in De Volkskrant om eigenaars van dergelijke panelen aan te manen ze meteen uit te schakelen.

“De curator van het bedrijf heeft ons op de hoogte gebracht van de problemen”, zegt Roel Vincken van de NVWA. “Het is niet bekend hoe lang Scheuten Solar al wist van de branden, maar het Nederlandse bedrijf had moeten doorgeven dat er mogelijk branden waren ontstaan door zijn zonnepanelen”, aldus de NVWA.

De curator werd, na het faillissement van de firma, overspoeld met schadeclaims. Ruim duizend claims gaan over de stroomkastjes die bevestigd zijn aan de zonnepanelen. Die hebben de neiging om oververhit te geraken en in het slechtste geval brand te veroorzaken.

‘Slechts beperkt geïnstalleerd in België’
“In Nederland zouden er zo 15.000 panelen zijn geïnstalleerd”, zegt Vincken. “Voor Vlaanderen heb ik geen idee.” Sectororganisatie PV Vlaanderen merkt op dat de panelen in België niet wijd verspreid zijn. Het zou om maximum 300 kleine installaties op particuliere woningen gaan, zo luidt het.

PV Vlaanderen merkt op dat er enkel een probleem is met installaties die vanaf 2009 bij particulieren werden geplaatst, uitsluitend van het type Scheuten Solar model Multisol P6-48, P6-54, P6-60 en P6-66, voorzien van connectiedozen van het merk Alrack. In dit type connectiedoos kan een connectiepen oververhit raken. Eigenaars wordt aangeraden om contact op te nemen met hun installateur.

De curator van het Nederlandse bedrijf laat wel weten dat er in nog geen schadeclaims vanuit België binnengekomen zijn. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels