“Zonnepanelen nog steeds een interessante investering”

Immo, Nieuws

Zonnepanelen blijven een interessante investering. Ze kunnen dubbel zoveel opbrengen als een spaarboekje. Dat zegt Test-Aankoop.

Door het schrappen van de fiscale aftrek en de lagere tegemoetkoming voor groenestroomcertificaten duurt het nu 4 tot 5

jaar langer alvorens men de investering in zonnepanelen heeft terugverdiend. Volgens Test-Aankoop blijft het plaatsen van zonnepanelen echter een interessante investering die meer dan het dubbele oplevert van een spaarboekje.

Rendement

Test-Aankoop gaat in haar berekening uit van een doorsnee-installatie van zonnepanelen met een vermogen van 5 kilowattpiek (kWp) en een oriëntatie op het zuidoosten of zuidwesten. Tegen een aankoopprijs van 3.000 euro per kWp zal dit nog steeds een jaarlijks rendement opleveren van 4,5 à 5 procent over een termijn van 20 jaar.

Een begininvestering van 15.000 euro heeft na 25 jaar – de gemiddelde levensduur van dergelijke installatie – 55.000 euro opgebracht, terwijl dat op een spaarboekje (tegen 2 procent) slechts 30.000 euro zou zijn.

Investering

“Waar u uw investering vroeger, afhankelijk van het gewest en de precieze voorwaarden, in 5 tot 8 jaar had terugverdiend, zal het nu 7 tot 12 jaar duren”, aldus Test-Aankoop dat de hoop uitspreekt dat een verdere prijsdaling van de installaties het verdwijnen van de subsidies zal compenseren.

Terugverdientijd

“Als de prijs van de installatie van 3.000 tot 2.000 a 2.250 euro per kWp zou zakken, zou het rendement van de investering opnieuw omhoog gaan en de terugverdientijd opnieuw in de buurt komen te liggen van de 5 tot 8 jaar waarop wij in 2011 nog uitkwamen”, aldus de verbruikersorganisatie. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels