Zonnepanelen steeds populairder

Zonnepanelen steeds populairder

Actualiteit, Energie, Energiebronnen

Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen zo’n 53.000 installaties met zonnepanelen bij. Dat is de helft meer dan in 2018.

Dat maakt de zonnepanelen voor de productie van groene stroom weer even populair als in de periode waarin je nog riante subsidies kreeg voor de plaatsing van een PV-installatie. Maar nu piekt de verkoop dus ook zonder financieel duwtje in de rug. Dat komt omdat de zonnepanelen almaar goedkoper en performanter worden. 

Wie trouwens voor eind 2020 nog zonnepanelen plaatst, kan nog 15 jaar lang gebruikmaken van de terugdraaiende teller, ook met de digitale meter. 

De meeste installaties komen trouwens nog steeds op het dak van particuliere woningen te liggen, al zijn de bedrijven bezig aan een stevige inhaalbeweging. Vorig jaar bouwden ze meer dan 500 zonneparken.

Grey day

Ondanks die mooie stijging, vierde België op 5 februari zijn Grey Day. Dat wil zeggen dat mochten we sinds 1 januari enkel gebruik hebben gemaakt van de hernieuwbare energie die we in 2019 hebben geproduceerd, die op 5 februari, na amper 35 dagen, al helemaal opgebruikt zou zijn. Daarmee zijn we de drie na slechtste leerling in Europa.

Vorig jaar viel de Grey Day op 4 februari, wat betekent dat we op één jaar tijd geen grote groei hebben kunnen optekenen (en daarmee bengelen we helemaal onderaan het peloton). In cijfers gaat het om 0,3 procent – van 9,1 naar 9,4 procent. Dat terwijl de ambitie voor dit jaar op 13 procent ligt. Daarmee hadden we volgens VRT NWS 5 à 6 dagen kunnen winnen.

Hoeveel extra zonnepanelen moeten we dan nog bijplaatsen, hoor ik je denken? Om onze klimaatambities te halen, zullen we meer moeten doen dan enkel zonnepanelen en windturbines plaatsen. Ook het transport moet groener en ons energieverbruik moet naar beneden. En dat betekent dat huizen en gebouwen energiezuiniger moeten worden, door ze te isoleren, en warmtepompen en zonneboilers in te zetten voor hun verwarming en de productie van sanitair warm water. Ingrepen waar je in de drie gewesten van ons land (voorlopig) wel nog subsidies voor krijgt.

Foto © Istock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels