‘Zonnepanelen zijn opnieuw populair’

Energie

Paleis 10 is op Batibouw dé plek waar alle standhouders die gespecialiseerd zijn in duurzame en hernieuwbare energie samenkomen. Aangezien ecovriendelijkheid bij zowat alle standhouders van belang is, pikten wij er voor u de belangrijkste trends uit.

Paleis 10 heeft de laatste jaren enorme veranderingen ondergaan. Het ecovriendelijke aspect krijgt een steeds promintere plaats op de beurs. Enkele jaren geleden kon men enkel in paleis 10 terecht voor ecovriendelijke oplossingen. Nu is het duurzame aspect in elk paleis aanwezig. Waarom dan toch een bezoek brengen aan paleis 10? Omdat u er alles te weten kan komen over zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen!

Waar zonnepanelen twee à drie jaar geleden massaal aanwezig waren, was dat vorig jaar toch anders. Door het wegvallen van bepaalde fiscale voordelen en de aanpassingen die doorgevoerd zijn op vlak van groenestroomcertificaten, kende de sector een daling in verkoop. Toch is er opnieuw sprake van een stijgende vraag naar zonnepanelen. “We merken dat er bijzonder veel vraag is naar warmtepompen en zonnepanelen bij nieuwbouw enerzijds en naar zonneboilers en zonnepanelen bij renovaties anderzijds”, zegt een vertegenwoordiger van Izen Energy Systems. Ook vloerverwarming is volgens hen aan een comeback bezig.

Dat er opnieuw meer vraag is, blijkt ook uit een bevraging bij standhouder Greensun. “We hebben een periode gekend waarin de vraag gedaald was, maar sinds vorig jaar merken we opnieuw een stijgende vraag naar zonnepanelen.” De voornaamste reden daarvoor is de Vlaamse wet die zegt dat het verplicht is om bij een nieuwbouwwoning een hernieuwbare energietoepassing te voorzien. Bovendien mag het E-peil vanaf dit jaar maximum 60 zijn. “De markt in Wallonnië en Brussel heeft zelfs geen dieptepunt gekend, aangezien het beleid daar quasi ongewijzigd is gebleven”, aldus de marketingverantwoordelijke van Greensun.

Hoeveel zal het kosten?

‘Hoeveel zal het mij kosten?’, is een vraag die nog door veel kandidaat-bouwers gesteld wordt als het gaat over energiezuinige toepassingen. Wij zetten het even voor u op een rijtje. Deze berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddelde E60 woning met een vloeroppervlakte van 100 m² (incl. btw).

Voor zes zonnepanelen van 250 Wp betaalt u 3.510 euro. Het E-peil van uw woning gaat daarmee met 6 punten naar beneden. Een zonneboiler die 55% van uw warm water voorziet, kost 4.200 euro en doet het E-peil dalen met 3 punten. Ten slotte is er nog de kostprijs van de warmtepomp, het duurste in aankoop. Een warmtepomp voor lucht en water kost 13.000 (incl. boiler en vloerverwarming). Wilt u een warmtepomp voor bodem en water, dan kost u dat 18.000 (incl. boiler en vloerverwarming). U verliest er wel 10 tot 15 punten mee op het E-peil.

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels