Zonnepanelensector gaat netvergoeding juridisch aanvechten

Immo, Nieuws

De sector van de zonnepanelen, PV-Vlaanderen, gaat het principe dat eigenaars van zonnepanelen een vergoeding zullen moeten betalen voor het gebruik van het distributienet, juridisch aanvechten.

De sector van de zonnepanelen, PV-Vlaanderen, gaat het principe dat eigenaars van zonnepanelen een vergoeding zullen moeten betalen voor het gebruik van het distributienet, juridisch aanvechten. Dat zegt voorzitter Alex Polfliet.

Vrijdag raakte bij de voorstelling van de hervorming van steun voor groene

stroom bekend dat de distributienetbeheerders voortaan een

vergoeding zullen kunnen vragen voor het gebruik van het net door eigenaars van zonnepanelen: een netvergoeding zoals dat heet. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche staat achter dit idee.

De sector heeft vooral vragen bij de retroactiviteit van de vergoeding. Ook wie al zonnepanelen liggen heeft – alleen al 190.000 gezinnen – zal moeten betalen. Daarom heeft de raad van bestuur van de federatie beslist het principe juridisch aan te vechten. Volgens de sector gaat het in tegen een Europese richtlijn die stelt dat subsidies niet tegelijk kunnen worden belast, en is er ook sprake van discriminatie. Andere technologieën moeten immers geen dergelijke netvergoeding betalen. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels