Zonnewarmte efficiënt gebruiken

Zonnewarmte efficiënt gebruiken

Zonwering

Een goed gebruik van de zonnewarmte begint bij een goed ontwerp. Hou rekening met de oriëntatie en de schikking van de ruimtes. Haal in de winter en in het tussenseizoen de gratis zonnewarmte zo veel mogelijk naar binnen.

Hou daarbij rekening met volgende drie punten:

  1. Schik de leefruimtes (woonkamer, keuken, studeerkamer) op de zuidoost-, zuid- en zuidwestkant van uw woning.
  2. Plant de functionele ruimtes zoals berging, gang, toilet en badkamer aan de noord-noordoostzijde of de noordwestzijde. Beperk het aantal en de oppervlakte van de ramen.
  3. Hou rekening met de totale oppervlakte aan vensters in uw woning: minimum 1/8 van het vloeroppervlak hebt u nodig om voldoende natuurlijke verlichting te hebben en maximum OE van het vloeroppervlak om grote energieverliezen te voorkomen.

Het voordeel

Zonlicht dat door het glas naar binnen schijnt, wordt opgenomen door ‘zware’ materialen (zoals baksteen, beton, natuursteen) en zal nog lang warmte in uw leefruimte afgeven (ook ’s avonds als de buitentemperatuur daalt). Het is interessant om een aantal muren of vloeren op te bouwen met ‘zware’ materialen.

Geen broeikas

Een teveel aan zonnewarmte in de zomer kan de binnentemperatuur in de woning hoog doen oplopen. De kans op oververhitting is groot en u zult misschien de neiging hebben om over te schakelen op een mechanische ventilatie. Dergelijke systemen zijn én duur én ze verbruiken veel energie. Voorkom dit door in uw ontwerp een goede zonwering, zonwerende beglazing of bomen in de buurt van uw leefruimte te voorzien. En een intensieve koeling ’s nachts (bv. ramen openzetten) brengt uw huis op een aanvaardbare temperatuur.


Uw voordeel:

Als u aandacht besteedt aan zonwering, is het in ons klimaat goed mogelijk om een woning te ontwerpen waarbij geen energieverslindende koeling nodig is.

Tekst Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels