Zonwering: hoe maakt u de juiste keuze?

Zonwering: hoe maakt u de juiste keuze?

Zonwering

De zon heeft zich de voorbije weken al van zijn beste kant laten zien. Dit is erg leuk, maar binnenin huis kan de temperatuur dan snel oplopen. Zonwering via uw beglazing of externe systemen kunnen verkoeling brengen.

Voor we overgaan tot een overzicht van wat er allemaal mogelijk is op het vlak van zonwering, willen we even alle voordelen ervan op een rijtje zetten. Eerst en vooral is het energiebesparend en bijgevolg milieuvriendelijk, omdat de warmte wordt buitengehouden en de airconditioning geen overuren hoeft te draaien.

Zonwering filtert de zon die in uw woning binnenkomt, wat de straling verzacht voor uw ogen. Bovendien beschermt deze zonwering u ook tegen UV-straling. Die bescherming geldt niet enkel voor u of uw huisgenoten, maar ook voor uw interieur. Een goede zonwering beschermt uw meubilair, gordijnen of behang tegen verkleuring.

Vele factoren bepalen de strategie

De keuze voor een bepaalde strategie hangt af van verschillende factoren: de oriëntatie van de woning, de luchtcondities, de aanwezigheid van andere lichtbronnen of de nood aan koeling/verwarming.

Vaste zonweringsystemen

Vaste systemen, zoals luifels, zijn goed zichtbaar, hebben een lage onderhoudskost en zijn eenvoudig te installeren. Tijdens de zomer, met een hoge zonnestand, blijft de zon buiten. In de winterperiode, met een lage zonnestand, kan de zon en de bijhorende warmte de woning binnen. Wel is het hierbij belangrijk te weten dat de vaste zonwering op bewolkte dagen heel wat licht zal buitenhouden en de ruimte binnen duister zal blijven.

Flexibele zonweringsystemen

Beweegbare zonweringsystemen kunnen efficiënter worden ingezet bij veranderend zonlicht. Niet alleen kan de zon in de winter makkelijker binnengelaten worden, in de zomer kan er op bewolkte momenten beter ingespeeld worden op binnenkomend daglicht. Deze flexibele systemen kunnen zowel extern of intern geïnstalleerd worden, in de vorm van bijvoorbeeld lamellen of gordijnen.

Hierbij kunt u zelf beslissen of u de kosten al dan niet wilt beperken door te kiezen voor een geautomatiseerde vorm van zonwering. Een bijkomende opmerking is het onderhoud. Flexibele, beweegbare systemen vergen meer onderhoud en zijn dus minder duurzaam.

Zonwering in de beglazing

Tot slot is er ook zonwerende beglazing mogelijk. Zonwerend glas houdt dankzij een coating de warmte buiten in de woning. Het nadeel is dat in de winter de zonnewarmte ook buitenshuis wordt gehouden. Zonwerend glas kan eruit zien als gewone beglazing, maar het kan ook een reflecterende functie hebben. Zo kunnen voorbijgangers niet binnenkijken. Wie op dit moment niet beschikt over zonwerende beglazing kan beroep doen op zonwerende folie. (AB)

© foto: Laurent Brandajs

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels