Zonwering hoeft niet duur te zijn

Zonwering hoeft niet duur te zijn

Zonwering

Een energiezuinige woning moet zowel over voldoende ventilatie als over een goede zonwering beschikken.

De lange hete zomer en het al even warme najaar maakten het nog maar eens duidelijk: een frisse, goed geventileerde woning is geen overbodige luxe. Laat je niet meteen afschrikken door de soms hoge prijzen, want er zijn wel degelijk goede en betaalbare systemen op de markt. Een overzicht.

Onze moderne woningen hebben vaak grote glaspartijen en dat heeft veel voordelen: gratis licht, gratis zonnewarmte, een maximale verbinding met de tuin. Maar glas heeft ook nadelen: de kans op oververhitting in de zomer is reëel. De lucht wordt zeer droog en het wordt binnen haast onleefbaar. De logische stap naar een aangename en energiezuinige woning is naast voldoende ventileren ook zorgen voor een goede zonwering. Een basiszonwering is zelfs relatief goedkoop en flexibel. Je kan kiezen uit screens, knikarmschermen, binnenzonwering of rolluiken. Die kan je ook gemakkelijk installeren, ook al heb je een oudere woning. Als je wil investeren in een degelijk systeem, opteer dan eerder voor een buitenzonwering: die houdt twee keer meer warmte en zon tegen dan een binnenzonwering.

Buitenzonwering

Screens, vervaardigd uit een synthetisch gaasdoek, houden tot 90 % van de zonnewarmte tegen. Via een geleidingssysteem op het raam worden ze op hun plaats gehouden. Nog een voordeel: insecten krijgen geen kans om binnen te komen. Screens kunnen worden uitgerust met een sensor: als de zon binnenkomt, sluiten ze.

Knikarmschermen zijn gemaakt uit een stevig zeildoek. Ze worden handmatig of elektrisch bediend. Dit zorgt voor meer comfort en gebruiksgemak.

Schermen kunnen uitgerust worden met sensoren en reageren op de kleinste weersverandering: als er te veel wind staat, gaat het scherm dicht. Bij te veel zon, gaat het scherm open.

Zonweringslamellen kunnen horizontaal, verticaal of hellend geplaatst worden. Door de stand van de aluminium lamellen bepaal je zelf hoeveel zon er binnenkomt. Stevige verticaal geplaatste lamellen kunnen ook als afscherming van het terras gebruikt worden. Het kan gaan om vaste lamellen (bv. profielen in de vorm van een vliegtuigvleugel) of om elektrisch bediende lamellen, die niet alleen de temperatuur in huis onder controle houden, maar ook de intensiteit van het invallende zonlicht.

Zeilsculpturen bieden naast de bescherming tegen zon en regen ook een fraai zicht. Voorwaarde is wel dat je over een voldoende groot terras of grote tuin beschikt. Het gaat hier om een vaste constructie die in de grond verankerd zit (fundering nodig!) of aan een buitenmuur wordt bevestigd. Het zeil kan in de winter eventueel opgeborgen worden maar je kan het niet zo maar eventjes dichtvouwen als er bijvoorbeeld geen zon is.

Rolluiken hebben veel voordelen: ze zijn geschikt als zonwering en bieden een extra veiligheid tegen inbrekers en ze houden de koude tegen in de winter. Het grote nadeel is dat ze een donkere leefruimte creëren.

Mobiele zonneschermen zijn flexibel en handig, want je plaatst ze waar je maar wil: op het terras of ergens in de tuin. Ze bieden op die plaats wel voldoende bescherming maar zullen nooit de hitte in huis wegnemen. En gaat het hard waaien, dan doe je ze best dicht.

Zonwerende beglazing is een helder hoogrendementsglas met zonwerende eigenschappen. Die houdt 58 % van de invallende zonnewarmte tegen

Binnenzonwering

Binnenzonwering is veel minder efficiënt dan buitenzonwering. Omdat de zonnestralen en dus ook de warmte al binnen zit, is het veel moeilijker om die warmte weer buiten te krijgen. Als binnenzonwering kan je kiezen uit screens, rol-, vouw-, paneel- of gewone gordijnen in een zware stof en lamellen.

Wèl efficiënt is glasfolie, een zonwerende element dat rechtstreeks en op de binnenzijde van het raam (glas) wordt aangebracht. De zonnewarmte wordt tegengehouden en er komt toch voldoende daglicht binnen. De dunne metaallaag van de glasfolie weerkaatst grotendeels het infrarood en uv- licht en vermindert ook sterk de verkleuring van gordijnen en meubels.

Een warmteserre: een verhaal apart

Met een warmteserre of een veranda wil je ongetwijfeld een extra ruimte creëren, die verbonden is met het buitengebeuren. Zo’n plaats heeft veel licht, is vaak op het zuiden gericht en krijgt veel zon binnen. Allemaal mooi in het tussenseizoen en de winter, maar in de zomer kan dit makkelijk te veel van het goede worden.

En toch zijn de voordelen niet te onderschatten. Zo’n serre of veranda kan een enorme opslagplaats zijn van gratis warmte (warmtebuffer). In veel laagenergiewoningen en passiefhuizen bouwt men een warmteserre tegen de zuidgevel aan. Deze ruimte is verbonden met de rest van de leefruimte maar kan ook afgesloten worden met deuren. Heb je extra warmte nodig, dan gaan de deuren open. Is de serre te kil (op een sombere dag bijvoorbeeld), dan gaan de binnendeuren dicht.

Op zonnige winterdagen en in het tussenseizoen krijg je zo een opslag van gratis warmte en bespaar je energie.

Dat zo’n serre of veranda een goed werkend ventilatiesysteem en een goede zonwering nodig heeft, staat buiten kijf. Want naast de verticale glaspartijen heb je in een serre ook schuine glasstroken. En net die zorgen voor veel extra warmte.

Voor een goed energierendement en veel genot van zo’n warmteserre of een veranda moet je letten op:

  • Een luchtdichte afwerking van de ruimte, hoogrendementsglas, schrijnwerk van zeer goede kwaliteit, een goede isolatie van eventuele buitenmuren en de vloer.
  • Zonwerende beglazing en/of een buitenzonwering.
  • Een ventilatiesysteem waarin de warme lucht bovenaan weg kan (via dakramen of mechanische ventilatie bijvoorbeeld) en onderaan verse en frisse lucht binnenkomt.

Tekst: Chantal Verrecas

Ik ga Bouwen & Renoveren

Extra: wist je dat?

De gemiddelde temperatuur in België de jongste 10 jaar steeg met circa 0,6 graden en dat het aantal zonuren toenam met 8 %, zowel ’s zomers als ’s winters.

Buitenzonwering 85 à 90 % en binnenzonwering 35 van de warmte-energie tegenhoudt. Rolluiken verbeteren ook nog eens de U-waarde (isolatiewaarde) van een gebouw met 20 tot 30 %.

Een plantengroep en/of een ruimte dakoversteek in de buurt van het terras en aan de zonkant van je huis veel schaduw geeft in de hoogzomer en de zon binnenlaat in de andere seizoenen. De lage zon krijgt vrij spel en warmt de leefruimtes gratis op.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels