Zonwering voor het terras

Zonwering voor het terras

Veranda en terrasoverkapping

Het terras: het is dé plek bij uitstek om thuis lekker te genieten van die weinige zonnige dagen die ons in dit land gegund zijn. Maar de zon kan ook storend zijn en dan is het goed om weten dat er heel wat andere oplossingen bestaan dan die goede oude parasol.

Het terras: het is dé plek bij uitstek om thuis lekker te genieten van die weinige zonnige dagen die ons in dit land gegund zijn. Wat is er zaliger dan de ondergaande zon op uw huid voelen? Maar de zon kan ook storend zijn. Een middagzon die ervoor zorgt dat de temperatuur op het terras oploopt tot 30°C en meer, blokkeert u liever. En dan is het goed om weten dat er heel wat andere oplossingen bestaan dan die goede oude parasol.

Er bestaan verschillende vormen van terraszonwering: van knikarmschermen over patio-oplossingen tot op zichzelf staande constructies. Maak voor uzelf goed uit hoe vaak en voor welke doeleinden u de terraszonwering zult gebruiken. Zo kunt u een keuze maken die een hoge mate van gebruikstevredenheid biedt.

Een troef van de zelfdragende oplossingen – zoals bijvoorbeeld de Pergola (Renson), Umbris (Harol) of Livium – is dat ze grote afmetingen kunnen overspannen en dat ze geen invloed hebben op de achterliggende constructie. Sommige constructeurs hebben hun systeem zelfs zo opgevat dat ze niet alleen bescherming bieden tegen de zon, maar ook tegen regen. Zo kunt u nog langer of meer genieten van het terras.

Kiest u voor een constructie die tegen de gevel gemonteerd dient te worden, vergewis u er dan van dat de constructie voldoende stevig en stabiel is. Is dat niet het geval, dan bent u alsnog aangewezen op een zelfdragende oplossing.

Automatisering

In de ideale wereld is de terraszonwering geautomatiseerd. Dat voordeel vergroot bovendien wanneer de zonwering ook effect heeft op uw interieur. Vroeger werd al eens opgemerkt dat geautomatiseerde zonwering op winderige, zonnige dagen te pas en te onpas op en neer gaat. In het vakjargon verwijst men hiernaar als het ‘jojo-effect’. Met een vertraging in de reactietijden van de sturing slaagt men er vandaag in dit effect te vermijden.

Wanneer u voor een oplossing met doek heeft gekozen, is de windbescherming belangrijk. Zeker wanneer u voor een automatisering op basis van licht- en/of temperatuurmeting heeft gekozen. Voor zonnetenten is het bijvoorbeeld mogelijk de voorzijde van de zonnetent uit te rusten met sensor, die de beweging van de voorlijst meet. Wanneer de beweging een bepaalde drempel overschrijft, zal de zonnetent opgerold worden.

TiM Vanhove

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels