Zorg voor aangepaste verlichting

Zorg voor aangepaste verlichting

Zwembad en wellness

Door de tuin en het zwembad te verlichten creëer je diepte, waardoor de tuin groter lijkt. Dankzij de verlichting wordt je tuin een deel van de woning.

Wanneer je een tuinontwerp laat maken bij de tuinarchitect gaat hij sowieso een grondige verlichtingsstudie bijvoegen. Samen kunnen jullie bepalen welke zones er verlicht moeten worden.

Verlichting is duur. Misschien laat jouw budget het niet toe om alle armaturen reeds onmiddellijk te installeren. Voorzie dan sowieso de nodige kabels. Zo moet je tuin later niet opnieuw omgewoeld worden.

Niet te veel

Om sfeer in je tuin te brengen moet je niet te veel verlichting plaatsen. Een goeie basisverlichting gecombineerd met tuinkaarsen, fakkels en stormlampen kunnen voor veel gezelligheid zorgen. Paden kunnen bijvoorbeeld best verlicht worden met lage armaturen, terwijl een patio mogelijk verlicht kan worden met een hoog lantaarnlicht.

Je moet een goed evenwicht vinden tussen functionele verlichting en esthetische verlichting. Met functionele verlichting zal je paden, een oprit of terrassen rond de woning en het zwembad voldoende verlichten zodanig dat deze veilig te betreden zijn.

Esthetische verlichting zal bepaalde elementen in de tuin benadrukken zoals een prachtige boom, waterelement of een ornament.

Armaturen

Verlichting mag niet alleen ’s avonds mooi zijn, het moet overdag ook mooi zijn om naar te kijken. Armaturen kan je in allerlei vormen en alle mogelijke materialen kiezen. Je kiest daarom best verlichting die past bij de stijl van je huis en bij de vorm van je tuin.

Je gaat best te rade bij een verlichtingsspecialist. Hij kan je informeren over de prijs/kwaliteitverhouding van de armaturen, het stroomverbruik, voltage, tijdschakelaars enz.

In je tuin en op het pad naar je zwembad breng je een bepaalde sfeer met verlichting, maar vergeet ook de onderwaterverlichting niet. Die zorgt niet alleen voor een sfeervol effect, maar biedt ook extra veiligheid als er ’s avonds rond het zwembad geleefd of gezwommen wordt. Een niet-verlicht zwembad is ’s avonds gevaarlijk.

Laat deze verlichting onmiddellijk integreren bij de plaatsing van het zwembad. Als je het uitstelt tot later is het veel moeilijker. Het zwembad moet leeggemaakt worden en de afwerking van het bad moet afgebroken en hersteld worden. Plaats zwembadverlichting niet zelf maar laat het over aan een specialist.

Onderwaterarmaturen bestaan in kunststof, roestvrij staal of brons. Je keuze hangt af van de gekozen materialen van het zwembad. Kunststof armaturen zijn over het algemeen de goedkoopste.

LED-lampen

Ook onder water kan je de milieuvriendelijke LED-lampen gebruiken. Door LED-lampen gaat lage stroom via een elektronische component, daarom gaan ze zeer lang mee (tot wel 100.000 uur).

Er bestaan ook drijvende LED-lampen. Overdag worden ze opgeladen door de zon en ’s avonds verspreiden ze langzaam hun licht over het zwembad.

Wil je zeer kunstzinnig omgaan met licht in het zwembad ? Dan kan je werken met een lichtprojector. De onderwaterverlichting staat via kabels in verbinding met de projector die jij bedient. Je kan hiermee steeds een andere sfeer creëren.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels