“Zorgwoningen van de toekomst maken de zorg onzichtbaar”

Immo, Nieuws

De zorg voortdurend beschikbaar maken zonder dat die zichtbaar wordt. Dus niet afgezonderd, in een grote blokkendoos aan de rand van de stad, maar geïntegreerd in het sociale en stedelijke leven van alledag. Dat is de uitdaging voor vijf Vlaamse proefprojecten Zorg die maandag werden voorgesteld op het colloquium "Zorg in het huis in de straat", in het ING-congrescentrum in Brussel.

De zorg voortdurend beschikbaar maken zonder dat die zichtbaar wordt. Dus niet afgezonderd, in een grote blokkendoos aan de rand van de stad, maar geïntegreerd in het sociale en stedelijke leven van alledag. Dat is de uitdaging voor vijf Vlaamse proefprojecten Zorg die maandag werden voorgesteld op het colloquium “Zorg in het huis in de straat”, in het ING-congrescentrum in Brussel.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en Vlaams bouwmeester Peter Swinnen stelden de 5 projecten voor aan 300 aanwezigen uit de zorgsector, de architectuurwereld en openbare besturen. De projecten varïëren van een nieuwe woonzorgwijk op de Sint-Annasite in het hart van Sint-Truiden tot een project van levensbestendig wonen zonder overheidssubsidies in Geel. Tegen 2050 komen er 800.000 65-plussers bij en 300.000 Vlamingen zijn dan ouder dan 85. Er zal dan nood zijn aan 300.000 extra woongelegenheden voor ouderen.

En daarnaast is er het gegeven dat ruimte almaar schaarser wordt in het dichtbevolkte en verstedelijkte Vlaanderen. Met die zekerheden in het achterhoofd selecteerde Vlaams bouwmeester Swinnen samen met een kwaliteitscomité in maart 2013 uit 40 kandidaturen vijf innoverende projecten, in Sint-Truiden, Groot-Bijgaarden, Kortrijk, Wuustwezel en Geel. “Doel is oplossingen te bieden voor ouderen en zorgbehoevenden, maar tegelijk ook de noden van jonge gezinnen met kinderen en tijdelijk zorgbehoevenden te combineren”, zegt bouwmeester Swinnen.

“Co-housing, kangoeroewonen en levensbestendig wonen zijn dan formules van collectief en intergenerationeel wonen die de leefkwaliteit verhogen door levenslange zorg- en dienstverlening binnen handbereik te brengen. In die omgeving kan wonen genereuzer, efficiënter en goedkoper worden.” “Zorg is in deze projecten een vanzelfsprekend onderdeel van wonen. Het is de vermaatschappelijking van de zorg waar ik met mijn beleid al een hele poos op inzet”, zegt minister Vandeurzen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels