Bekijk de galerij

Zuinig door eenvoud

Nieuwbouw open

Myriam en Jos wilden niet te ver van Gent wonen, in een rustige groene omgeving met betaalbare bouwgrond.

Myriam en Jos wilden niet te ver van Gent wonen, in een rustige groene omgeving met betaalbare bouwgrond. Die zoektocht leidde hen bijna automatisch naar de Vlaamse Ardennen. Iets voorbij een dorpskern in een zeer open, landelijke omgeving vonden ze in 2006 een lap grond van 594 vierkante meter.

Grote open leefruimte

Hun woning is gebouwd op maat van een stel zonder kinderen. Ze hadden meer dan genoeg aan twee slaapkamers en een badkamer. Wat zij vooral belangrijk vonden, was een grote open leefruimte waarin een zit- en eethoek en een open keuken was verwerkt. Daarom kozen ze ook voor een vide boven de eethoek – die vergroot dat open gevoel. Vooral de oost- en westkant tonen een zeer open karakter.

Het licht en de (minder warme zon) kunnen volop binnenkomen. De zeer grote en hoge ramen in de leefruimte trekken de aandacht. De noordkant heeft een gesloten karakter en daar liggen de diensten: inkom met toilet en vestiaire, een technische ruimte, de keuken en een tuinberging.

De woning ligt op een helling: de straatkant ligt twee meter lager dan de tuinzijde. Ze hadden die extra hoogte kunnen gebruiken als garage – maar ze waren bang voor waterinfiltratie en hadden weinig zin om veel centen te stoppen in het waterdicht maken van een garage. Ze konden het niveauverschil ook in de leefruimte uitwerken maar dan zouden ze die grote open ruimte missen. Dus hielden ze het simpel en werd het verschil opgehoogd. Aan de straatkant kwam een keermuur en die creëert meteen parkeerruimte voor twee auto’s.

Lage ecologische afdruk

Dit huis is ruim, biedt een groot comfort en heeft een zeer lage ecologische voetafdruk. Er werden moeite noch kosten gespaard om via de juiste technieken tot een zeer energiezuinige woning te komen. Dat bracht in eerste instantie grote kosten met zich mee, maar dankzij subsidies, belastingvermindering en last but not least de lage energiekosten maakt het paar op lange termijn alleen maar winst.

Om een woning te bouwen met een laag energieverbruik volstaat het niet om alleen goed te isoleren en te ventileren of het meest energiezuinige verwarmingsysteem te gebruiken. Het volume van het huis is evengoed belangrijk. Dat wil zeggen: zo weinig mogelijk buitenmuren – dus een eenvoudige compacte vorm – liefst zelfs een kubus of balk.

ARCHITECTarchitect Luc Jacobs, Jacobs architectenbureau bvba

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 343 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels