Bekijk de galerij

Zuinig, geïntegreerd en doordacht

Nieuwbouw open

Met het diploma van architect op zak besloot Vincent Verheggen met een weliswaar beperkt budget een project uit te werken waarin niet beknibbeld werd op ruimte, licht en openheid.

KRACHTLIJNEN1. De integratie van de volumetrie van het gebouw in een terrein met een bijzonder reliëf. 2. De inrichting van de leefruimtes op de hoogste verdieping van het huis, zonder het contact met het terrein te verliezen. 3. De vrijwel volledige benutting van het terrein. 4. De eenvoud van de architectuur, waarbij openingen in de kunstleien gevels werden gemaakt zonder venstertabletten of dorpels. 5. Het uitzicht van het huis: het hergebruik van de originele kalksteen in combinatie met vezelcement en leisteen. 6. De bijzonder aantrekkelijke prijs van de grond en de constructie.

ARCHITECTVincent Verheggen architecte SPRL, verheggen.vincent@gmail.com

Deze nieuwbouw, gesitueerd in de streek rond Namen, werd ontworpen met het oog om er twee identieke woningen in te richten. Elke woning zou drie verdiepingen beslaan van 60 m² elk. Omwille van de gemeenschappelijke inkomhal wordt het pand als een appartementsgebouw bestempeld. Wie voor het eerst op zoek gaat naar een ‘eigen nestje’, komt al gauw in een appartement terecht.

Vincent Verheggen bewandelde aanvankelijk datzelfde pad: “Ik vond echter geen flat voor minder dan 150.000 euro, en dat voor een oppervlakte van zowat 70 m². Samen met mijn neef die in precies dezelfde situatie verkeerde, besloot ik een nieuwbouwproject te ontwerpen dat minder zou kosten, maar meer ruimte zou bieden en meer persoonlijkheid zou uitstralen.”

Goedkoop bouwterrein

In de eerste plaats moest een zo goedkoop mogelijk bouwterrein worden gevonden, wellicht eentje dat niemand wilde. “Dat vonden we vrij snel”, vertelt Vincent Verheggen. “Het ging om een perceel van ongeveer 6 are, bestaande uit verschillende plateaus en een vrij bijzonder reliëf. We kochten het voor slechts 36.000 euro. Langs de straatkant was over de hele lengte van het perceel (26 meter) een stenen steunmuur van zowat twee meter hoog opgetrokken. Daarachter lag het eigenlijke terrein, bestaande uit een aantal horizontale plateaus, die telkens werden gestut door een muur.

De bouwheren haalden alles uit de kast om de factuur zo laag mogelijk te houden. In elk van de twee woningen bestaat het gelijkvloers uit een grote, lege ruimte van 60 m² die als garage, atelier of linnenkamer kan worden gebruikt. Elke verdere afwerking ontbreekt. Met uitzondering van de voorgevel ligt dit niveau helemaal ondergronds waardoor we er bezwaarlijk leefruimtes konden inrichten.” Op dit niveau liggen ook de gemeenschappelijke inkomhal en de trap richting de woonvertrekken in elke woning. Op de eerste verdieping vinden we een nachthal, een toilet, twee slaapkamers en een badkamer. De tweede verdieping herbergt de centrale leefruimte met de keuken, de provisiekamer, het salon en de eetkamer. Naargelang de behoeften en de ruimte in het budget werden hier lichte scheidingswanden opgetrokken.

De bouwheren gebruikten goedkopere materialen zoals kunstleien om drie van de vier gevels mee te bekleden. Kostprijs: de helft van die van baksteen. Anderzijds namen de bouwheren zelf de binnenafwerking (tussenmuren, parket, deuren, gipsplaten,…) voor hun rekening.

Lees meer en ontdek de plannen van de renovatie van dit huis in nummer 343 van het maandblad Ik ga Bouwen dat nu in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels