Bekijk de galerij

Zuinig in het groen

Nieuwbouw open

Als regionaal productiedirecteur van een sleutel-op-de-deurbedrijf schakelde Jean-Louis zijn werkgever in om zijn eigen lage-energiewoning te bouwen.

KRACHTLIJNEN 1. Gebruik van nieuwe technieken die bijna een volledige energieautonomie opleveren. 2. Grote ramen en hoge plafonds die het licht tot in het hart van de woning laten doordringen. 3. Binnenramen, een spel met spiegels en erkers die het uitzicht op de natuur verzekeren.

ARCHITECTVincent Duculot

Om zo’n technische woonst te kunnen bouwen, moest de architect rekening houden met heel wat eisen van de klant. “Om zo veel mogelijk energieverlies te vermijden, zou een compact huis ideaal zijn geweest”, zegt architect Vincent Duculot. “Maar het is heus niet zo dat die milieueisen in tegenspraak zijn met de verwachtingen van de klant of de mogelijkheden van de architect. Het is gewoon een kwestie van een compromis te vinden.”

De eigenaar en de architect opteerden voor een zeer goed geïsoleerde mantel die open is aan de zuidkant zodat je volop van de warmte van de zon kunt profiteren. Extra zorg werd besteed aan de luchtdichtheid. Buisvormige zonnepanelen op het dak zorgen voor de productie van warm water. Binnenkort krijgen die het gezelschap van fotovoltaïsche panelen. De woning is ook uitgerust met een balansventilatie, een geothermische pomp als aanvulling, en vloerverwarming.

Twee woongedeelten

De grote raampartijen aan de zuidkant kregen dubbel glas, en die aan de noord- en oostkant zelfs driedubbel glas. “Door de grote openingen denken mensen wel eens dat het huis een houtskelet heeft, maar het is een traditionele, gemetselde constructie”, weet de eigenaar. De grote vensters zorgen voor een zachte overgang tussen binnen en buiten, en brengen de natuur in huis.

Om de ruimte zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten, heeft de bouwheer gekozen voor een moduleerbare woning.

Met enkele ingrepen kan het huis verdeeld worden in twee verschillende woongedeelten: één op de gelijkvloerse verdieping, met een zuidelijk gerichte inkom en een garage, en één met een aparte inkom en een dubbele garage in de kelderverdieping, en de leefvertrekken op de eerste verdieping. Het enige wat daarvoor zou moeten gebeuren, is de trap afsluiten. Momenteel is die gewoon open, wat een genereus ruimtegevoel oplevert. Het huis heeft weinig binnenmuren, “om zo veel mogelijk plaats te winnen.”

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels