Zuivere lucht in je huis dankzij innovatieve Gyproc-muren

Zuivere lucht in je huis dankzij innovatieve Gyproc-muren

Binnenwanden

Dat het fijn stof in de buitenlucht schadelijk is voor je gezondheid, wisten we al langer. Maar ook een ongezonde binnenlucht thuis of op het werk kan schade toebrengen aan je gezondheid. Gyproc, de marktleider in gipsplaten, ontwikkelde hiervoor de ACTIV Air technologie. Het zijn pleister- en gipsplaten die schadelijke stoffen uit de binnenlucht opnemen en neutraliseren.

We brengen doorgaans zo’n 85 procent van onze tijd binnen door. We worden er ook blootgesteld aan schadelijke stoffen. Deze vluchtige organische stoffen zijn afkomstig van verwarming, menselijke activiteiten (zoals huishoudelijke producten en roken) en bouw- en decoratiematerialen (zoals verf en lijm). Net als de alomgekende luchtvervuiling kan ook deze vervuiling gezondheidsklachten met zich meebrengen. Denk maar aan astma, hoofdpijn of futloosheid.

50 jaar zuivere binnenlucht

De ACTIV Air-platen die tijdens het bouwen of verbouwen in de woning aangebracht worden, zullen gedurende 50 jaar de schadelijke stoffen in de lucht afbreken. Zo blijft de lucht in je woning van een goede kwaliteit. Gyproc testte hun nieuwe technologie bij de meest kwetsbare personen van ongezonde binnenlucht, schoolgaande kinderen. Kinderen ademen namelijk twee keer meer in en uit dan volwassenen.

Ze installeerden de zuiverende platen in een basisschool in Kallo. Het plafond werd voorzien van de ACTIV Air plafondtegels. Na een testperiode van vijf maanden was het percentage van schadelijke stoffen met 72 procent afgenomen. ‘Dankzij de installatie van ACTIV Air plafonds in onze klaslokalen is de kwaliteit van de binnenlucht verbeterd en ook de kwaliteit van de leeromgeving”, aldus Armand Vyt, de directeur van de basisschool in Kallo.’

Oplossing voor passiefhuizen

Deze nieuwe technologie biedt ook een oplossing voor de hermetisch afgesloten passiefhuizen. Passiefhuizen hebben een positieve invloed op het milieu, door de reductie van het energieverbruik. Maar als er een goed verluchtingssysteem ontbreekt, kan de binnenlucht van een erg slechte kwaliteit zijn. Gyproc kan met deze nieuwe platen voor een oplossing zorgen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels