Zuivering Vlaams huishoudelijk afvalwater behoort tot Europese top

Nieuws

De kwaliteit van het huishoudelijk afvalwater dat in 2011 in Vlaanderen gezuiverd werd, behoort tot de Europese top. Dat Blijkt uit de jaarresultaten van Aquafin.

Van de 249 rioolwaterzuiveringsinstallaties die vorig jaar aan een evaluatie werden onderworpen, voldeden er 246 of 98,8 procent aan de Europese en Vlaamse normen. Aquafin scoorde vooral goed inzake de aanvoer én verwijdering van nutriënten. De verwijdering daarvan is essentieel om een biologisch goede waterkwaliteit te verkrijgen. In 2011 werden stikstof en fosfor verwijderd uit 98 procent van het rioolwater dat op de zuiveringsinstallaties van Aquafin aankomt.

Ter vergelijking: in Engeland en Wales gebeurt dat maar in de helft van de zuiveringsinstallaties, en ook in Frankrijk gebeurde dat enkele jaren geleden maar in 42 procent van de installaties. Stikstof en fosfor wakkeren de algengroei aan, waardoor het zuurstofgehalte in een beek daalt.

Luc Bossyns, de gelegeerd bestuurder van Aquafin, verwijst als verklaring voor de goede resultaten naar de intelligente procesopvolging van zijn maatschappij. “De laatste jaren investeerden we fors in de ontwikkeling van online monitoring van het zuiveringsproces”, zegt hij. “Dat laat toe om kort op de bal te spelen en onmiddellijk bij te sturen waar nodig. Maar ook onze continue kennisopbouw maakt ons vandaag tot autoriteit in de sector.”

Eind vorig jaar was Aquafin in Vlaanderen verantwoordelijk voor de exploitatie van 256 rioolwaterzuiveringsinstallaties, 1.252 pompstations en 4.914 kilometer leidingen. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels