‘Zullen de huizen die we vandaag bouwen nog voldoen voor de komende generatie(s)?’

Nieuws

Tijdens Batibouw geeft Eric Cloes, hoofdredacteur van 'Ik ga bouwen & verbouwen', elke dag zijn visie op de bouwsector.

De woning van de 21ste eeuw

Enkele jaren geleden stonden velen onder ons sceptisch tegenover de eerste richtlijnen voor de energieprestaties van gebouwen. We dachten dat die storm wel snel zou overwaaien. Niets bleek minder waar! Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig uitstekend geïsoleerd en scoren vaak nog beter dan de geldende normen.

De betrokken sectoren verheugen zich hierover, particulieren daarentegen zien de kostprijs van hun nieuwe woning nog maar eens de hoogte ingaan. Een investering die heel wat mensen zich sowieso al niet meer kunnen veroorloven… Betekent dat het einde van het huis waar velen van dromen, namelijk een individuele woning geleden te midden van een eigen tuin? Voor de meesten onder ons wellicht wel! Tenzij een aantal architecten en/of bouwondernemingen een nieuwe manier van wonen zou bedenken.

In België worden kwalitatieve woningen gebouwd die meerdere generaties moeten meegaan. Maar moeten we daarbij ons geen vragen stellen bij de vergankelijkheid van onze panden? We merken vandaag dat huizen uit de jaren zestig niet meer voldoen aan onze huidige behoeften qua ruimte en prestaties. Zullen de huizen die we vandaag bouwen, nog wel voldoen voor de komende generatie(s)?

Moeten we niet opteren voor meer evolutieve constructies, in essentie ontworpen als ‘dozen’ van hoogstaande kwaliteit maar met een meer rudimentaire, lichte, flexibele en goedkopere afwerking? Voldoende stof voor een debat… Een debat dat wellicht ook onze tradities en onze mentaliteit zal veranderen. En zijn we daar wel klaar voor?

Eric Cloes

Hoofdredacteur

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels